Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΟΑΕΔ: 8,5 εκατ. ευρώ έγιναν «καπνός» από τα ταμεία - Ποιος ο ρόλος προϊστάμενου του οργανισμού




Πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Ο ογκώδης φάκελος έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την πρωτοφανή υπόθεση. Στο στόχαστρό τους έχει μπει προϊστάμενος τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού, ο οποίος φέρεται να έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εντάλματα πληρωμών και να έχει εισπράξει ο ίδιος μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, σε βάρος του προϊσταμένου του ΟΑΕΔ η Εισαγγελία έχει στα χέρια της και δεύτερο πόρισμα, που αφορά χορήγηση εσωτερικού δανείου, ύψους 84.000 ευρώ, που φέρεται να έλαβε με παράτυπο και παράνομο τρόπο, με την εκταμίευση του ποσού να γίνεται χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, ενώ δεν υπήρχε καν σύμβαση του δανείου.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες και σε βάρος του προϊσταμένου διενεργούνται δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση των δύο υποθέσεων από τους εισαγγελείς. Αμεση ήταν και η αντίδραση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εργασίας, που έθεσε σε αργία τον προϊστάμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναμένεται να κάνει απαιτητό από τον προϊστάμενο το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ πριν ακόμα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Βάσει της υψηλής θέσης που κατείχε στον Οργανισμό θεωρείται από τον νόμο «δημόσιος υπόλογος», που σημαίνει ότι όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, χρήματα που ανήκουν στο Δημόσιο οφείλει να καλύψει το ποσό οποιουδήποτε ελλείμματος, ακόμα και αν δεν έγινε από τον ίδιο.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τα χρήματα «έκαναν φτερά» κατά το διάστημα 2007 έως και 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους του, ο προϊστάμενος ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ με ισχυρές πολιτικές γνωριμίες... Ενα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου τον περασμένο Μάιο.

Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ τελούσε εν αδεία όταν πάνω στο γραφείο του ένας υφιστάμενός του εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής. Ο συνεπής υπάλληλος θέλησε να τακτοποιήσει το άγνωστο έγγραφο και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε άμεσα η διοίκηση στην Αθήνα, η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.

Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού, συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Ο προϊστάμενος τμήματος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε καν σύμβαση δανείου ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα. Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης των 84.000 ευρώ το κλιμάκιο των επιθεωρητών κάλεσε τον προϊστάμενο σε απολογία. Εκείνος παραδέχθηκε όλες τις παράνομες πράξεις του και προσπάθησε να πέσει στα μαλακά επιστρέφοντας ολόκληρο το ποσό που είχε υπεξαιρέσει.

Ομως η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε σε έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο». Εναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ομολόγησε για τις 84.000

Εκτός από την υπόθεση με τα δάνεια προσωπικού ο προϊστάμενος είχε στήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κόλπο και ίσως γι' αυτό τον λόγο να έσπευσε να ομολογήσει την υπεξαίρεση των 84.000 ευρώ, ούτως ώστε να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ. Τέσσερις αναφορές της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ προς τη διοίκηση του Οργανισμού ανέφεραν ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιουλίου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΟΑΕΔ.

Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμεία του Οργανισμού.

Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα -έχει σταλεί και στην Εισαγγελία-, το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007 έως και 2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα προσωπικά στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών.
Επίσης βρέθηκαν και εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης των χρημάτων στον λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει μετάθεση, είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν βγει στη σύνταξη.

Πλαστογραφημένες σφραγίδες

Σύμφωνα με το πόρισμα που έχει συντάξει το κλιμάκιο των επιθεωρητών και ελέγχουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τμήματος του ΟΑΕΔ φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών, εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.
Οπως φαίνεται το κόλπο είχε γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζονται ως νόμιμα όλα τα εντάλματα και τα σχετικά έγγραφα, για να μην κινεί τις υποψίες των Οικονομικών Υπηρεσιών η εξαργύρωσή τους.

Μάλιστα ως δικαιούχοι των χρηματικών ποσών είχαν επιλεγεί υπάλληλοι του Οργανισμού που κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτοί είχαν όντως εισπράξει τα χρήματα ή αν υπεξαιρέθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ

Τον «δένει» και η ΕΔΕ για την είσπραξη των χρημάτων

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι από την ΕΔΕ που διενεργεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ για την υπόθεση έχει προκύψει ότι η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.
Η Εισαγγελία, που έχει στα χέρια της τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, θα ερευνήσει αν τα 8,5 εκατ. ευρώ «εξαφανίστηκαν» από τα ταμεία του ΟΑΕΔ με δόλο ή από αμέλεια. Ωστόσο, για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 84.000 ευρώ που έβαλε στην τσέπη και επέστρεψε αργότερα, ο προϊστάμενος παραδέχθηκε πλήρως την πράξη του και «ομολόγησε» τις παρανομίες στις οποίες προέβη για να εκδώσει εντάλματα πληρωμής στο όνομά του ως «δάνειο προσωπικού».

Επίσης είναι βέβαιο ότι έχει εξαφανιστεί το αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ και ότι συνέβη από το τμήμα του, με φακέλους τους οποίους έχει χειριστεί προσωπικά ο ίδιος, ενώ εμφανίζεται να έχει εισπράξει σε μετρητά αρκετά από τα εντάλματα.
Σύμφωνα με πηγές από την Εισαγγελία, αναμένεται και η ΕΔΕ του ΟΕΑΔ για την υπόθεση αυτή, για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να ανατεθεί ο φάκελος σε ανακριτή, ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Τα στοιχεία

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΔΕ έχει αρκετά στοιχεία που φαίνεται να «καίνε» τον προϊστάμενο τμήματος του ΟΑΕΔ, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τον εμπλέκουν με εκταμίευση μέρους του μυθικού ποσού, ενώ σχολιάζουν ότι από τα ευρήματα των οικονομικών ελεγκτών αλλά και το ύψος του ποσού που καταλογίζεται ως έλλειμμα φαίνεται απίθανο να εμφανίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όλα τα εντάλματα έχουν εκταμιευθεί με νόμιμο τρόπο.

Επιπροσθέτως, βάσει νόμου οφείλει να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό-μαμούθ, ασχέτως αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε δόλος και υπεξαίρεση, αλλά αμέλεια.

Η επόμενη κίνηση των εισαγγελικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου και να διαπιστωθεί αν στους λογαριασμούς υπάρχουν τα 8,5 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ που έγιναν καπνός.



Πηγή: ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου