Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Το νέο καρφί του Παυλόπουλου για την Κωνσταντοπούλου



Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Ν. Βούτσης. Καρφί Παυλόπουλου για Ζωή: "Δεν προβλέπεται κυβερνώσα Βουλή, εύχομαι να είστε πρόεδρος όλων των βουλευτών".

Με ένα καρφί για τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το νέο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση κατά την πρώτη τους συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού έδωσε στον κ. Βούτση συγχαρητήρια για την εκλογή του, τόνισε με νόημα ότι θα είναι σίγουρος πως θα είναι "πρόεδρος όλων των βουλευτών, πρόεδρος όλων εκείνων που υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου".

Πρόσθεσε μάλιστα με το βλέμμα στα έργα και τις ημέρες της προκατόχου του: «Το Σύνταγμά μας είναι σαφές, δεν επιφυλάσσει στη Βουλή τον ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Εύχομαι στις μέρες σας, από τη μια πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και ιδίως η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των βουλευτών και εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην κυβέρνηση, ο οποίος είναι απαραίτητος"

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της διάταξης για την ασυλία των υπουργών, λέγοντας: «Ήρθε ο καιρός να πούμε σαφώς, ότι δεν ανήκει στη Βουλή -είναι αναχρονιστικό πλέον αυτό το σύστημα- να παρέχει ένα καθεστώς οιονεί ασυλίας στα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να ξεκινήσει στη θητεία του κ. Βούτση η αναθεώρηση ώστε η Βουλή "να ασχοληθεί με τα πραγματικά της καθήκοντα και όχι με άλλα καθήκοντα που ανήκουν σε άλλες εξουσίες, όπως είναι η Δικαστική».

"Ναός της Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο"

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του παρέδωσε και τυπικά, όπως είπε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και της συγκρότησης του προεδρείου της νέας Βουλής.

Εξέφρασε τη φιλοδοξία της παρούσας Βουλής να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων, των πολιτικών δεσμεύσεων και των παρακολουθήσεων και έκανε λόγο «για μια Βουλή ανοιχτή στις κοινωνικές διεργασίες, στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, στα διακυβεύματα, στη σύγχρονη εποχή. Μουσείο Δημοκρατίας και ναός Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο».



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου