Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Στο τραπέζι η εθελοντική στράτευση γυναικών



Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην παρούσα κυβέρνηση την εθελοντική στράτευση των γυναικών εξέφρασε χθες ο Πάνος Καμμένος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Αν και η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργού Αμυνας στηρίζεται σε σχετικές μελέτες και εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο δεν υιοθετείται -ακόμη τουλάχιστον- από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η στράτευση των γυναικών ανέκαθεν αποτελούσε ταμπού για την παραδοσιακή Αριστερά και το Φεμινιστικό Κίνημα. Ηδη άμεση ήταν η αντίδραση της Ρένας Σβίγκου, υπεύθυνης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που στο twitter έγραψε: «Η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για πρώτη φορά θέμα εθελοντικής στράτευσης των γυναικών είχε θέσει ο Πάνος Καμμένος τον περασμένο Ιούλιο από την Τρίπολη, όπου είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2015 Δ' ΕΣΣΟ.

Ωστόσο η πρόταση για εθελοντική στράτευση γυναικών είχε υποβληθεί από το ΓΕΕΘΑ επί εποχής Αβραμόπουλου. Βάσει της σχετικής μελέτης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέγουν να καταταχθούν να πριμοδοτούνται με μόρια για διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταταγούν στον στρατό να έχουν ακόμη ένα κίνητρο. Ο χρόνος της θητείας τους, που θα είναι από 12 μήνες και πάνω, να «μετράει» ως συνταξιοδοτικός χρόνος και να έχουν βέβαια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Στο υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι με τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στους νέους είναι λογικό να υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό. Η είσοδος γυναικών στον στρατό θεωρεί το ΓΕΕΘΑ ότι μπορεί να προσφέρει μια σχετική ανακούφιση και να κλείσει ορισμένες από τις «μαύρες τρύπες» ως προς την επάνδρωση των μονάδων εκστρατείας εξαιτίας της υπογεννητικότητας.

Ανδρες στη μεθόριο

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Πενταγώνου, όλες οι υπηρεσίες των Αθηνών και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να καλυφθούν από τις γυναίκες που θα καταταγούν, απελευθερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου, όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Μάλιστα η πρόταση του ΓΕΕΘΑ για προαιρετική στράτευση γυναικών συνδέεται και με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες. Την εν λόγω πρόταση είχε παρουσιάσει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν αρχηγός του Ευρωστρατού, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, στους Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να είχαν ενθουσιαστεί και οι δύο, καθώς προφανώς προσμετρούσαν τυχόν πολιτικό κόστος που θα είχε η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης.
Το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες έρχεται και επανέρχεται από το ΓΕΕΘΑ, αλλά καμία κυβέρνηση δεν την υλοποιεί, πολύ δε περισσότερο στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδί στον στρατό είναι ήδη πολύ μεγάλη. Το κόστος της θητείας για μια οικογένεια φτάνει μέχρι και τα 3.000 ευρώ!


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου