Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έβρος: Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λαγυνά και Πόρος λόγω πλημμυρών



Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως «κρίσιμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Λαγυνά πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό. Η κατάσταση στο Σουφλί είπε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός.

Το ενδιαφέρον όλων των τοπικών αρχών και των κατοίκων επικεντρώνεται αυτή την ώρα στον οικισμό Πόρος, ο οποίος εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές που εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είχε πει ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός.

«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο οικισμός είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

«Ο οικισμός εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

Και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Σε έκτακτη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών να απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων.

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Το πρωί της Παρασκευής το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

«Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως αυτά τα φαινόμενα ξυπνάνε μνήμες του μακρινού 1963, ενώ διευκρίνισε ότι ο οικισμός του Πόρου εκκενώθηκε προληπτικά.

«Η κατάσταση αυτή είναι μη διαχειρίσιμη. Προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα αναχώματα που έσπασαν, αλλά το ποτάμι και τα χωράφια έχουν γίνει ένα, δηλαδή το πλάτος του ποταμού αγγίζει πλέον το 1,5 χιλιόμετρο» κατέληξε.

Σε συναγερμό η Βουλγαρία

Το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στο ποταμό Άρδα.

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φτάνουν με 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

«Πορτοκαλί συναγερμός» κηρύχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην περιφέρεια Σμόλιαν της Βουλγαρίας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που αναμένονται.

Η περιοχή του Σμόλιαν αναμένεται να δεχθεί τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται, επίσης, σε περιοχές κοντά στη Σόφια (Πέρνικ, Κιούντεστιλ, Μπλαγκόεβραντ, Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ και Κίρτζαλι) συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους.

Επτά περιοχές στη νότια και ανατολική Βουλγαρία έχουν, επίσης, κηρυχθεί σε «κίτρινο συναγερμό». Πρόκειται για τις περιοχές Χάσκοβο, Στάρα Ζαγόρα, Σλίβεν, Γιαμπόλ, Μπουργκάς, Βάρνα και Ντόμπριτς, όπου αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).
Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, είπε ότι τα προβλήματα στον Έβρο είναι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης Δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του έχει να κάνει με τη στενή συνεργασία με τη γείτονα χώρα και τους φορείς της. «Από μέρους μας υπάρχει η πολιτική βούληση και ευελπιστώ σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούνε ανάλογα» τόνισε

«Η απόλυτη προτεραιότητα όμως αυτή τη στιγμή είναι να προστατευτεί η ανθρώπινη ύπαρξη» συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον νομό Έβρου.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου