Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις




Τη διαβεβαίωση ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητά τους έδωσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι χθες Πέμπτη ήταν μια ήρεμη ημέρα για τις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακληθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία έκρινε τα ελληνικά ομόλογα προσωρινά μη αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, έχει περιορισμένες πρακτικές επιπτώσεις. Οπως τονίζουν, η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη. Σημειώνεται ότι προχθες η ΕΚΤ ενέκρινε τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance), ποσού έως 60 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα δεν αλλάζει κάτι για την καθημερινότητα των καταθετών, ωστόσο, σημειώνουν, πλήττει την ψυχολογία και δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.

Μετά τον (προσωρινό) αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων, ο ELA αποτελεί τη μοναδική πηγή ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες, εκτός από τον EFSF ομόλογα που διαθέτουν και τα οποία γίνονται κανονικά αποδεκτά από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις τράπεζες ο εξοβελισμός στον ELA δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου και θυμίζουν ότι το 2012 οι εγχώριες τράπεζες είχαν τεθεί σε καραντίνα και το σύνολο της ρευστότητας που είχε αντληθεί από το ευρωσύστημα είχε χορηγηθεί μέσω του ELA (130 δισ. ευρώ Ιούνιος 2012).

Τονίζουν ότι για τους καταθέτες η μεταπήδηση στον ELA δεν έχει καμία επίπτωση. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι ο ELA χορηγείται με πολύ υψηλότερο κόστος -περίπου με 1,55% έναντι 0,05% που είναι η βασική χρηματοδότηση- ενώ αποτελεί ένα πολύ βραχυχρόνιο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν έκτακτες περιπτώσεις. Το υψηλότερο επιτόκιο έχει επίπτωση στα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών και κατ’ επέκταση στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο ELA χορηγείται μετά από έγκριση της ΕΚΤ, σε φερέγγυες τράπεζες που έχουν παράσχει επαρκείς εξασφαλίσεις. Πρακτικά χορηγείται με εγγυήσεις (ομόλογα, δάνεια κ.ά.) χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα οποία η ΕΚΤ δεν κάνει δεκτά για τη χορήγηση «κανονικής» ρευστότητας. Μια ακόμα μεγάλη διαφορά είναι ότι η ευθύνη βαραίνει την εθνική κεντρική τράπεζα, δηλαδή στη χώρα μας την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια τράπεζα δεν μπορέσει να επιστρέψει την έκτακτη ρευστότητα, τότε η ζημία θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και κατ’ επέκταση στο εγχώριο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η εξάρτηση από τον ELA μπορεί να μην οδηγεί σε καταστροφή, ωστόσο υποδηλώνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: είναι ένας έκτακτος μηχανισμός που χρησιμοποιείται σε μη κανονικές καταστάσεις. Υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ώστε η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας. Η τρέχουσα αβεβαιότητα παρασύρει την οικονομία σε ένα πτωτικό σπιράλ: οι καταθέσεις μειώνονται (τον περασμένο Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 10 δισ., ενώ είχε προηγηθεί μείωση κατά 4 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι χορηγήσεις νέων δανείων έχουν «παγώσει», οι επενδύσεις έχουν ανασταλεί και η οικονομία επιβραδύνει.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρξει το συντομότερο μια καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την Ε.Ε. σε ένα βασικό πλαίσιο, το οποίο θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα, επιτρέποντας στην οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου