Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Λιτός βίος με αξιοπρέπεια




Δεν θα υπάρξει μονομαχία με τους Ευρωπαίους, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών - Ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη των καθαριστριών - Επέκρινε τα αφηγήματα «φαρ ουέστ» των ξένων δημοσιογράφων - Διαβεβαίωσε ότι «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια» και πρόσθεσε: Δεν θα έχει συνέχεια όμως η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Καγιέν στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Οταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Οικονομικών.

Παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για το θέμα του χρέους, αναγνώρισε όμως ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης που έχει γίνει ποτέ.

Τα χρήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας πετάχτηκαν σε μια μαύρη τρύπα, υποστήριξε ο νέος υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης μέσω μείωσης των μισθών των πολιτών απέτυχε.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα reboot της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες αλλά «θα διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία - γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων της Ελλάδας και του νέου».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal και πως κανέναν δεν συμφέρει η σύγκρουση Ελλάδας με ΕΕ.

Αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι την Παρασκευή, όταν και θα συναντηθούν θα αποδομήσουν το κλίμα αποδόμησης της Ευρωζώνης εξηγώντας ότι και οι δυο τους θέλουν να αποδομήσουν τα αφηγήματα του ξένου τύπου τύπου φαρ ουέστ: «Δεν θα υπάρξει μονομαχία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και με εύσχημο τρόπο επέκρινε όσους δημοσιογράφους αρέσκονται σε ιστορίες φαρ ουέστ.

Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις και πως οι απειλητικές υπόνοιες των Ευρωπαίων είναι αντίθετες στη διάθεση για συνεργασία.

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης αποστέλλοντας μήνυμα-απάντηση στους Ευρωπαίους που ζητούν τήρηση των συμφωνηθέντων και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

«Η διαβούλευση με τους εταίρους δεν θα είναι εύκολη. Ποτέ δεν ήταν» εκτίμησε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ξεκινά η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα κάποιων εκ των παρευρισκομένων στη συνέντευξη Τύπου με τον απερχόμενο υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη.

Τώρα αρχίζουμε δουλειά. Θα τα ξαναπούμε την Παρασκευή μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ όταν θα κάνουμε δηλώσεις, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου