Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«Μέγγενη» Σόιμπλε - Τόμσεν στο Eurogoup της Δευτέρας


Ο χαρακτήρας και η διάρκεια της παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού και καθώς η ελληνική πλευρά καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Eurogroup αναμένεται να παραστεί από πλευράς ΔΝΤ ο πρώην ελεγκτής της τρόικας και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και όχι ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες (ένα μήνα) όμως η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.

«Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Realnews ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ αναφερόμενος στα σενάρια για την παράταση.

Όπως ξεκαθαρίζεται από όλες τις πλευρές, χωρίς συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης για την 5η αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική παράταση του προγράμματος και δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων και τον καθορισμό της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «νέο πλαίσιο όρων» που θα επιτρέψει κάποια μέτρα που σήμερα στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας να μετατεθούν στο μέλλον.

Το Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε ότι στο e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.

Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι η υποχώρηση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη του απαιτήσεις του. Τα περί τεχνικής παράτασης λίγων εβδομάδων «είναι πολιτικά παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης για να παίρνει αναβολές και να μην εφαρμόζει τα μέτρα» φέρεται να εκμυστηρεύεται ο Π.Τόμσεν σε συνομιλητές του, σύμφωνα με Το Βήμα.

Newsroom ΔΟΛ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου