Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ολγα Κεφαλογιάννη: Κλειδί για τον τουρισμό η πολιτική σταθερότητα


Σοβαρές επιφυλάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ αλλά συντάσσεται «στη γραμμή της ευθύνης»
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, επισήμανε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη Βουλή, ενόψει της  ψήφισης του προϋπολογισμού  του 2015. Παράλληλα σημείωσε ότι αν και διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, συντάσσεται στη γραμμή της ευθύνης, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών.

Η ίδια χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ρεαλιστικό και υπεύθυνο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και αντίληψη της ιστορικότητας των στιγμών, ψηφίζοντάς τον.

Αναφερόμενη στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, είπε ότι τα μηνύματα για τη νέα χρονιά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και τόνισε ότι το 2015 μπορεί να είναι έτος επενδύσεων, υπολογίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ.

«Ολα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν στο σύνολο τους, υπό δύο προϋποθέσεις», τόνισε. «Η πρώτη προϋπόθεση αφορά το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Κοινωνική γαλήνη και συνθήκες ανάπτυξης. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την πιθανή επιβολή νέων φόρων στο τουριστικό πακέτο και συγκεκριμένα στη διαμονή. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ευχάριστη. Συμμερίζομαι την αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα των στιγμών και συντάσσομαι στη γραμμή της ευθύνης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς του τουρισμού. «Πολύ σύντομα, αν χρειαστεί τελικά, θα είμαστε σε θέση να εκφράσουμε συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση των κραδασμών που θα προκύψουν», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το 2014, σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι φέτος πρώτη στην Ευρώπη και πέμπτη στον κόσμο σε αφίξεις ξένων τουριστών, στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 2Ο εκατ. επισκέπτες και 13,5 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επίσης την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 10,473 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 9,407 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,3%.

Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύσει μισό δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων μέσω ΕΣΠΑ. Στα έργα υποδομής, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων (πάρκα οικοανάπτυξης, μαρίνες, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων) ανέρχεται σε 151 εκατ. ευρώ και υλοποιείται μέρα με τη μέρα από τους τοπικούς φορείς.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου