Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αύξηση των μεταναστών στο Αιγαίο "βλέπει" ο Υπ.Ναυτιλίας


Φόβους ότι τα κύματα των μεταναστών που προσπαθούν μέσω του Αιγαίου να περάσουν στην Ευρώπη, θα αυξηθούν, εξέφρασε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εδωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι ο αριθμός των μεταναστών μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τις 30.000.

Ηδη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Αρχηγείο του Λιμενικού,

17.646 μετανάστες εντοπίστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές ανά την επικράτεια, κυρίως δε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μόνο τον Αύγουστο ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 5.000 άτομα.

Στο ήδη δύσκολο καλοκαίρι έρχεται τώρα κι ένας βαρύς χειμώνας κυρίως για τα πληρώματα των πλωτών περιπολικών του λιμενικού που όλη τη χρονιά φέτος "δεν προλαβαίνουν" τα απανωτά περιστατικά τα πιο πολλά κατά τις νυχτερινές ώρες. Ταυτόχρονα, όμως, επανέρχεται και το θέμα των χώρων φιλοξενίας και φύλάξης των μεταναστών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα και υποτυπώδεις και πολλές φορές έχουν γίνει καταγγελίες από τις κατά τόπους ενώσεις των λιμενικών.

Σύμφωνα με τον κ.Βαρβιτσιώτη οι έλεγχοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς οι 800.000 άνθρωποι που περιμένουν να σαλπάρουν από τα τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη ανεμένεται να φθάσουν και τα 2 εκατομμύρια ως το τέλος του έτους και όσο η κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες δεν εκτονώνεται.

Δώρα Βογιατζάκη

bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου