Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οι σκύλοι νταντάδες (pitbulls) πλέον ονειρεύονται για το μέλλον


Έξι πολιτείες στις ΗΠΑ πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στο BSL (Breed Specific Legislation) που επιβάλει όρους στην ιδιοκτησία σκύλων συγκεκριμένων φυλών, κυρίως όταν πρόκειται για πιτμπουλ.
Η αντίθεση στο BSL έρχεται κυρίως από οργανισμούς και ομάδες διάσωσης αλλά και ο Barack Obama είπε τον περασμένο Αύγουστο ότι τέτοιοι νόμοι είναι αναποτελεσματικοί, ενώ παράλληλα δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την δημόσια ασφάλεια και είναι πολύ συχνά σπατάλη δημοσίων πόρων.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από το Best Friends Animal Society, ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των ΗΠΑ, δεν επιθυμεί το κράτος να αποφασίζει ποιες φυλές σκύλων μπορούν να έχουν σαν κατοικίδια. Το 84% όσων συμμετείχαν, πιστεύουν πως δεν θα έπρεπε να αφαιρείται το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει όποιον σκύλο επιθυμεί σαν κατοικίδιο. Μόνο το 4% των συμμετεχόντων υποστήριξε πως το κράτος θα έπρεπε να αποφασίζει ποιοι σκύλοι είναι επιτρεπτό να κατέχονται από τους πολίτες.

Ήδη 17 πολιτείες έχουν σταματήσει το BSL, ενώ οι έξι που θα ακολουθήσουν είναι οι Vermont, Maryland, South Dakota, Missouri, Utah και Washington.



Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους σκύλους δήλωσε η Ledy VanKavage, η δικηγόρος του οργανισμού Best Friends, με τις 17 πολιτείες που ήδη έχουν ακυρώσει το BSL και τις 6 που πρόκειται να ακολουθήσουν, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα έπρεπε όλες οι πολιτείες να ακολουθήσουν.

Η VanKavage δήλωσε πως θα έπρεπε οι πολιτείες να γίνουν πολύ πιο δεκτικές σχετικά με την ακύρωση του BSL, γιατί οι άνθρωποι έχουν τους σκύλους σαν μέλη της οικογένειας τους και πολλές πολιτείες ήδη έχουν μηνυθεί. Αν προσπαθούσε κάποιος να πάρει το σκύλο μου μόνο και μόνο λόγω της φυλής του, θα έβρισκα δικηγόρο στο δευτερόλεπτο, δήλωσε. Στην Αμερική οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να διαλέγουν όποια φυλή επιθυμούν. Πρόσθεσε ότι οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το BSL δεν δουλεύει.

Πράγματι, τον περασμένο Δεκέμβριο μελετήθηκαν 256 δαγκώματα σκύλων από το 2000-2009 και διαπιστώθηκε κατά τη μελέτη πως οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για τις επιθέσεις ήταν η αδυναμία παρέμβασης του ιδιοκτήτη και η κατάχρηση του από τον ιδιοκτήτη προς αρτιμελή άτομα. Η φυλή δεν θεωρήθηκε ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επίθεση, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η φυλή δεν θα μπορούσε καν να προσδιοριστεί με αξιοπιστία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο οργανισμός Best Friends, δίνει έμφαση επίσης στο κόστος της απαγόρευσης των πιτμπουλ. Η ομάδα ανέθεσε σε έναν οικονομολόγο να υπολογίσει το κόστος με βάση την πολιτεία. Στην Βαλτιμόρη, υπάρχουν κατ’εκτίμηση 150.000 σκύλοι εκ των οποίων περισσότεροι από 10.000 είναι πιτμπουλ. Οι δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή των νόμων κατά της ιδιοκτησίας σκύλων της φυλής, είναι περίπου 990.000 ανά έτος.

Πολύ συχνά δημοσιεύονται ιστορίες σκύλων που τους πήραν το αγαπημένο κατοικίδιο, σε περιοχές που εφαρμόζουν το BSL. Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ρισκάρουν να έχουν ένα κατοικίδιο, να το φροντίζουν, να το αγαπούν και μια μέρα να τους το παίρνουν άδικα και χωρίς λόγο από κοντά τους.

Αν σταματήσουν αυτοί οι νόμοι να ισχύουν, οι άνθρωποι θα νιώθουν πιο ελεύθεροι να υιοθετούν σκύλους χωρίς το φόβο να τους το πάρουν μια μέρα, ενώ τώρα είναι πιθανό να μην βρίσκουν ούτε σπίτι να νοικιάσουν αν έχουν σκύλο πιτμπουλ. 
 


Υπάρχει λοιπόν λόγος για αισιοδοξία, αφού σύντομα οι 6 πολιτείες θα απενεργοποιήσουν αυτό τον νόμο που μόνο πόνο φέρνει και οι αγαπημένοι μας σκύλοι θα είναι και πάλι νταντάδες των αμερικάνικων οικογενειών... και όχι μόνο.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pitbull-Rescue.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου