Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται την άνοδο της ακροαριστεράς για να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς

 


Η συνέντευξη που παραχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, όπου του τέθηκε η «γιατί βουλιάζει η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη;», έδωσε την απάντηση: για να καταπολεμηθεί η άνοδος της Ακροδεξιάς θέλουμε περισσότερη Ακροαριστερά!

Με λίγα λόγια στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι για να καταπολεμηθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, χρειάζεται μια ακροαριστερά. Και φυσικά δεν πέρασε από το μυαλό του Συριζαίου, ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς ευθύνεται αποκλειστικά η αριστερά και η ακροαριστερά.

Δεν θέλει να του περάσει από το μυαλό ότι η αριστερά και η ακροαριστερά με τις ΜΚΟ τους, και την στάση τους που έχει γεμίσει την Ευρώπη λαθρομετανάστες, που καταναλώνουν επιδόματα και διαπράττουν καθημερινά εγκλήματα για να επιβιώσουν, έχουν γιγαντώσει την ακροδεξιά! Λαθρομετανάστες που βρίσκονται σε χώρες που τους φιλοξενούν και δεν τις σέβονται καθόλου! Πείτε στον Χατζησωκράτη, ότι για αυτό τον λόγο δεν θέλει να ακούει για αριστερά και ακροαριστερά ο Ευρωπαίος πολίτης.

Η δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την εμπειρία σας, κύριε Χατζησωκράτη, στην Αριστερά, τι γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Φαίνεται η Αριστερά - δεν ξέρω πώς να το πω, πώς το έλεγε μια ιστορική φράση ότι "δεν αρέσουμε πρόεδρε, πια". Στην Ευρώπη δηλαδή είναι ο Σούνακ, η Μελόνι, ο Όρμπαν, ο Βίλντερς, είναι από Δεξιά, μέχρι άκρα Δεξιά. Κάπου δηλαδή δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάποιες χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις τελευταία. Είναι ευρύτερο το θέμα. Μήπως πράγματι είναι αυτό; Μήπως δεν αρέσετε πια;»


Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Κοιτάξτε, τα γεγονότα είναι αυτά. Δεν μπορεί κανείς να τα αρνηθεί, θα ήταν αστείο. Όπως ξέρετε, στις κοινωνίες γενικότερα - όχι μόνο στην ελληνική, αλλά γενικότερα και στον ευρωπαϊκό χώρο, η μετατόπιση είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά, είναι περιοδικό φαινόμενο, δεν είναι κάτι που είναι παγιωμένο. Αλίμονο να ήταν κάτι τέτοιο - σε αυτήν τη φάση, είμαστε σε αυτό».


Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Απλά, κι αυτό όμως χτίζεται σιγά-σιγά. Είμαστε σε αυτό, μετά μπορεί να έρθει η Λε Πεν, στις επόμενες εκλογές. Μετά μπορεί κάτι άλλο, προς τα δεξιά».


Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Ακριβώς. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα τα χοντρά. Διότι, πραγματικά υπάρχουν καινούρια προβλήματα, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά και στον ευρωπαϊκό. Τα καινούρια προβλήματα τα ξέρουμε. Είναι το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αναστατώνει τις κοινωνίες, απαιτεί καινούριες λύσεις, οι οποίες είναι και κοστοβόρες και μας βάζουν να σκεφτούμε τα πράγματα τελείως διαφορετικά, από τη μια πλευρά. Και από την άλλη πλευρά, γεννάει -αυτό που λέμε- τους κλιματικούς μετανάστες - πέρα από τους μετανάστες που προκύπτουν μέσα από τους πολέμους, μέσα από την ανέχεια και όλα αυτά. Οι κλιματικοί μετανάστες θα είναι το μεγάλο φαινόμενο με το οποίο θα ζήσουμε. Έρχεται κόσμος που δεν μπορεί να ζήσει. Κι όταν ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει, θα κάνει το παν για να έρθει εκεί. Τα φαινόμενα και των μεταναστών, πέραν από τους πολέμους, πέρα από τις ευθύνες που έχει η Ευρώπη γενικότερα -και την πληρώνει τώρα- για το τι έκανε στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και όλες εκεί. Το καινούριο φαινόμενο που επηρεάζει τις κοινωνίες, είναι η τεράστια ροή των ρευμάτων και άρα λοιπόν βάζει τις κοινωνίες να σκέφτονται και να δώσουν λύσεις οι οποίες - δεν είναι λύση να προσχωρήσεις στον λόγο γενικότερα της Δεξιάς και κυρίως της άκρας Δεξιάς. Πράγμα που δυστυχώς -φαίνεται και σε σοσιαλιστικά κόμματα, βλέπε το κυβερνών της Δανίας, για να είμαι συγκεκριμένος επάνω σε αυτό- να έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στον λόγο, στην αντίληψη πολύ δεξιών και ακροδεξιών στρεμμάτων (sic), αυτό είναι το καινούριο πρόβλημα. Δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι ένα μείζον θέμα».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου