Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ένας Γερμανός ανθέλληνας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα λείψει σε κανένα Έλληνα

 


Όσοι γνώριζαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποτέλεσε έκπληξη η στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη και ειδικά έναντι της Ελλάδας, δημιουργώντας πρόβλημα με την ανθελληνική του στάση ακόμα και στον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι Γερμανοί τους Έλληνες πολίτες. 

Ο Σόιμπλε θεωρούσε και το πάλευε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εγκαταλείψει έστω προσωρινά την ζώνη του κοινού νομίσματος, να εφαρμόσει εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε βαθιά εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Η επίσης σκληρή ανθέλληνας Αγγελα Μέρκελ ευτυχώς επέλεξε τότε να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του και η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη. Η "αυτοκριτική" ήρθε το 2018, όταν ο πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου ήταν πλέον πρόεδρος της Bundestag. "Σκέφτηκα μάλλον νωρίς να προτείνω την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διότι πίστευα ότι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ παρά πολυετή προγράμματα περικοπών", δήλωσε ο Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το 2019, στους Financial Times, υποστήριξε και πάλι την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε εξαρχής να είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη και αποκάλυψε ότι το 2015, όταν η καγκελάριος δεν ακολούθησε την εισήγησή του, είχε σκεφτεί και να παραιτηθεί. Τον τίτλο του "αρχιτέκτονα της λιτότητας" για την Ευρώπη είπε πάντως ότι δεν τον ήθελε. "Πίστευα μόνο ότι η νομισματική ένωση δεν μπορούσε να υπάρχει χωρίς μεγαλύτερη ενοποίηση και κοινούς κανόνες εντός ΕΕ", αντέτεινε.

Σήμερα και ευτυχώς ο ανθέλληνας Σόιμπλε, πρόλαβε πριν πεθάνει να δει το θαύμα της Ελλάδας το οποίο επικροτεί όλη η Ευρώπη, και του έδωσε ένα μάθημα, ότι δεν χρειάζονται βιαστικές αποφάσεις, χρειάζεται σοβαρότητα και ηγέτες που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα λείψει σε κανένα Έλληνα, και χαιρόμαστε που πριν πεθάνει η Ελλάδα που έδωσε ένα μάθημα, βλέποντας σήμερα την κατάρρευση της Γερμανικής οικονομίας και την άνοδο της Ελληνικής οικονομίας που έχουν παράδειγμα η Γερμανοί.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου