Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Έτοιμοι οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ να συμμετέχουν στα εγκλήματα των τρομοκρατών της Χαμάς;



Η Τεχεράνη έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να αποσείσει τις ευθύνες που της καταλογίζονται για καθοδήγηση της Χαμάς και ενίσχυση της ώστε να μπορέσει να εκτελέσει την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον το Ισραήλ , και αυτό για να μην κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το Ιράν να υποστηρίξει ανοικτά και επίσημα τα εγκλήματα των τρομοκρατών της Χαμάς.

Αυτό που ανησυχεί είναι ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Χαζμπολάχ είναι έτοιμη να εμπλακεί στα εγκλήματα της Χαμάς κάνοντας επίθεση αντιπερισπασμού από το έδαφος του Λιβάνου.

Η μετακίνηση της μονάδας κρούσης του 6ου Αμερικανικού Στόλου έξω από τα νερά του Ισραήλ και οι πληροφορίες για μεταστάθμευση αμερικανικών F15 στην Ιορδανία δεν αφορούν βεβαίως την αντιμετώπιση της Χαμάς αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά για μια παρέμβαση του Ιράν και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαζμπολάχ. ΄Ομως όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια ευθεία εμπλοκή της Τεχεράνης για στήριξη της Χεζμπολάχ ή του καθεστώτος Άσαντ και η επιλογή για κτύπημα εναντίον ιρανικών στόχων θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή  ,με το Ισραήλ αλλά και αμερικανικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή να βρίσκονται στο στόχαστρο του πυραυλικού οπλοστασίου της Τεχεράνης.

 Η Χεζμπολάχ εφόσον ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ θα δοκιμάσει τις αντοχές και των Αμερικάνων που έχουν στρατηγική δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια σύγκρουση τέτοια όμως αν και στρατηγικά θα εξυπηρετούσε και τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου (εκτός Κατάρ) αυτή την στιγμή δεν είναι επιθυμητή από κανέναν λόγω των απρόβλεπτων διαστάσεων που θα μπορούσε να πάρει αλλά και των τεράστιων συνέπειών που θα είχε για την οικονομία της Δύσης, οπότε θα αφήσουν να συντελεστεί ο αφανισμός της Χαμάς, γιατί όπως έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί για πάντα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου