Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

 


«Δεν πρόκειται να δεχθώ ψήφο ανοχής ή ψήφο εμπιστοσύνης από άλλους βουλευτές παρά μόνο από τους βουλευτές του κόμματός μου. Ο λαός με την ψήφο του θα καθορίσει ποιος θα τον κυβερνήσει και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση». Αυτά ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του STAR και στη Μάρα Ζαχαρέα.

Για την ακρίβεια ανέφερε «Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία -και δικαιολογημένα- των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι “ακρίβεια Μητσοτάκη”. Το “καλάθι του νοικοκυριού” δούλεψε, το Market Pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο, που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Εχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Για το κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή στοιχίζει 1,5 δισ. το χρόνο είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε : «Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας επιστρέφουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι».

Tο πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι κοστολογημένο, μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Θέλουμε κατώτατο μισθό στην τετραετία στα 950, ενώ θα καταργηθεί και το τέλος επιτηδεύματος. Μιλάμε για αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 25%, που μπορούμε να τις πετύχουμε». Για τους συνταξιούχους είπε ότι «υπάρχει τεράστια ανεντιμότητα από το κόμμα που κατακρεούργησε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε βάθος χρόνου θα σβήσει η προσωπική διαφορά και πως του χρόνου οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 4%.

Για τη 13η σύνταξη είπε ότι «κάθε χρόνο καταφέρνουμε να πηγαίνουμε καλύτερα από τους στόχους. Ναι, και φέτος θα έχουμε καλή πορεία της οικονομίας και τα Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Για την αύξηση των μισθών κατά 25%, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερα.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου