Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος, εκδηλώσεις και δράσεις στους μουσεικακούς χώρους της Αθήνας

 



Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ανακηρυχθεί η 18η Μαΐου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πολλοί ελληνικοί μουσειακοί χώροι ετοιμάζονται να γιορτάσουν με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει ξεχωριστές εμπειρίες.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ αναμένοντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα των πολύτιμων συλλογών του.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο 13 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα συμμετάσχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά τεχνουργήματα υπό το βραδινό φως ενώ τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.

Σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων διοργανώνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM. Οι πύλες του ιδρύματος θα είναι ανοιχτές για το κοινό από το πρωί έως τις 9 το βράδυ με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Επιπλέον οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ειδικές ξεναγήσεις, με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον», οι οποίες επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν ποικίλα δημιουργικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, και αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου