Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Δολοφονεί ολιγάρχες ο δικτάτορας Πούτιν; Και άλλος θάνατος ολιγάρχη του Ραβίλ Μαγκάνοφ

 


Δεν είναι ο πρώτος ολιγάρχης που πεθαίνει με περίεργο τρόπο στην Ρωσία, και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ευθύνεται ο δικτάτορας Πούτιν.

Σε ηλικία 67 ετών απεβίωσε χθες ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού πετρελαϊκού μεγαθηρίου Lukoil και τελευταίος, μέχρι στιγμής, κρίκος σε μια αλυσίδα μυστηριωδών θανάτων στελεχών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα στη Ρωσία κατά τους τελευταίους μήνες.

Στην ανακοίνωση της Lukoil, που επιβεβαιώνει το θλιβερό συμβάν, δεν γίνεται αναφορά στις συνθήκες θανάτου, παρά μόνον αναφέρεται ότι ο Μαγκάνοφ «απεβίωσε ύστερα από σοβαρή νόσο». Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι ο διευθυντής της Lukoil πήδηξε από παράθυρο του έκτου ορόφου του κεντρικού Νοσοκομείου Μόσχας, όπου νοσηλευόταν, και πέθανε. 

Αργότερα το ίδιο πρακτορείο πιθανολογούσε ότι επρόκειτο περί αυτοκτονίας ίσως μετά απο πιέσεις του καθεστώτος Πούτιν.

Σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών εταιρειών, η Lukoil πήρε δημόσια θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κρατώντας αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή. Σε ανακοίνωση της 3ης Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζήτησε «τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης το ταχύτερο δυνατόν» μέσω διαπραγματεύσεων.

Από τη διοίκηση της Lukoil ανέφερουν ότι στους κόλπους της εταιρείας κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, αν και ουδείς είχε δει μέχρι χθες κάποιες ενδείξεις που να στηρίζουν αυτή την εκδοχή. Οι διωκτικές αρχές της Μόσχας απέφευγαν μέχρι χθες το βράδυ οποιαδήποτε εκτίμηση ή εικασία γιατί πολύ απλά περιμένουν εντολές από τον δικτάτορα Πούτιν για το τι θα πουν.

Αρκετά διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών έχασαν τη ζωή τους υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες τους προηγούμενους μήνες.

Εκείνο που προβληματίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η συσσώρευση αρκετών παρόμοιων μυστηριωδών περιστατικών κατά το τρέχον έτος. Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή στις 25 Φεβρουαρίου, ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, διευθυντικό στέλεχος της Gazprom, βρέθηκε νεκρός μέσα στο γκαράζ του, στην Αγία Πετρούπολη.

Τον Απρίλιο, ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Novatek, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρέθηκε νεκρός, μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του, σε βίλα της Καταλωνίας, στην Ισπανία. Η καταλανική αστυνομία έκλινε προς την εκδοχή ότι ο Προτοσένια σκότωσε σύζυγο και κόρη και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Το επόμενο περίεργο περιστατικό ήρθε τον Μάιο, όταν ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Lukoil, Αλεξάντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 43 ετών στο υπόγειο κατοικίας στα περίχωρα της Μόσχας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή έχοντας καταναλώσει βαλεριάνα, ένα βότανο που του είχε συστήσει σαμάνος και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Τον ίδιο μήνα έγινε γνωστό ότι ο Βλαντισλάβ Αβάγεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprom, βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Μόσχας υπό πανομοιότυπες συνθήκες με τον Προτοσένια, δηλαδή δίπλα στις σορούς της συζύγου και της κόρης του.

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ διατηρούσε στενή επαγγελματική και φιλική σχέση με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Lukoil, Βατζίτ Αλεκπέροφ. Πρώην αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου επί Σοβιετικής Ενωσης, ο Αλεκπέροφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ρωσικής πολυεθνικής τον περασμένο Απρίλιο, μία εβδομάδα αφότου η Βρετανία του επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» των περιουσιακών του στοιχείων στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μαγκάνοφ συνόδευε συχνά τον Αλεκπέροφ σε συναντήσεις διευθυντικών στελεχών των ενεργειακών κολοσσών με τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας, όπου σχεδίαζαν τη ρωσική παρέμβαση στις συνεδριάσεις του OPEC.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου