Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

 


Μήνυμα για την ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το ζήτημα των F-16, επισήμως τουλάχιστον, δεν φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να γράφουν πάντως πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα κάνει μια προσπάθεια να το περάσει από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δήλωση, νωρίτερα, της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει :

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε τον δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία όσον αφορά στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας» ανέφερε.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου