Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Το Πακιστάν ακυρώνει τη συμφωνία με την Τουρκία για αγορά ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

 


Το διεθνές περιοδικό Scramble ανέφερε ότι το Πακιστάν ακύρωσε τη συμφωνία για την αγορά συνολικά 30 ελικοπτέρων τουρκικής κατασκευής τύπου T-129 ATAK της Turkish Aerospace Industries (TAI), διότι η πακιστανική ηγεσία δεν πιστεύει πλέον ότι η Άγκυρα μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει βάλει η Ουάσινγκτον, με τον περίφημο νόμο CAATSA. 

Ο αμερικανικός κινητήρας LHTEC-T800 της κοινοπραξίας Rolls-Royce και Honeywell με την επωνυμία «Light Helicopter Turbine Engine Company» δεν μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν είναι εφικτή η παραγωγή και ανάπτυξη των τουρκικών ελικοπτέρων.

Από την άλλη, η προμήθεια των αμερικανικών AH-1Z Vipers στο Πακιστάν είναι ακόμα «στον πάγο», καθώς οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν τα ελικόπτερα στις πακιστανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επικαλούμενες «τεχνικά προβλήματα με τη σύμβαση», αν και η αλήθεια είναι πως η άρνηση των Αμερικανών αφορά πολιτικές διαφορές.

Το Πακιστάν επρόκειτο να παραλάβει με Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) συνολικά 15 ελικόπτερα τύπου AH-1Z Viper μαζί με πυραύλους τύπου Hellfire, σχετικό εξοπλισμό και εν συνεχεία υποστήριξη σε ένα πακέτο αξίας 952 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα εννέα από τα δώδεκα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν μεν, ωστόσο η Ουάσινγκτον «πάγωσε» την διαδικασία τον Ιούλιο του 2018 λόγω εντάσεων και αντιπαράθεσης πολιτικής φύσεως και έτσι τα ελικόπτερα έμειναν σε αποθήκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πακιστάν να στραφεί για ακόμα μια φορά στη «γνώριμη λύση» που δεν είναι άλλη από την Κίνα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον είναι αρκετά πιθανή η απόκτηση των ελικοπτέρων τύπου Z-10ME, η οποία αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση των ελικοπτέρων τύπου Z-10, που αρχικά δεν είχε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Πακιστανών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου