Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Πυρά εξ αριστερών από Φίλη κατά Τσίπρα, Πολάκη


 

Με το Κίνημα Αλλαγής να αλλάζει σελίδα, ο διχασμός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Μετά από μια φαινομενική περίοδο ηρεμίας, το δίλημμα «Κέντρο ή Αριστερά» προκαλεί και πάλι κραδασμούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να μετακινείται αμήχανα πότε προς τον αριστερό λαϊκισμό και την ακραία ρητορική και πότε προς την πιο ήπια ρητορική της Κεντροαριστεράς, προσπαθώντας να μιλήσει ταυτόχρονα με πολλά ακροατήρια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να συνομιλήσει με τους ανθρώπους του Κέντρου και την ίδια στιγμή να δυσαρεστεί τους ανθρώπους της Αριστεράς. Ο δρόμος για το συνέδριο θα είναι διχαστικός, γεμάτος ένταση και όχι ενωτικός και το δίλημμα αυτό θα είναι κυρίως το πεδίο όπου θα δοθεί η μάχη «προεδρικών» – «Ομπρέλας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Φίλης αρθρογράφησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μάχη θα είναι σκληρή, βάζοντας ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο, κόντρα στις επιλογές της ηγεσίας.

Η ανάγνωση του κ. Φίλη είναι ότι το επόμενο διάστημα, όταν τελειώσει ο συμβιβασμός λόγω πανδημίας, θα κυριαρχήσουν πολιτικά ο δεξιός και ο αριστερός ριζοσπαστισμός και όχι «οι συμβιβασμοί παραδοσιακού τύπου και οι κεντρώες λύσεις».

«Οπου αριστερές δυνάμεις, όπως στην Ιταλία και αλλού, επιχείρησαν κεντρώες προσαρμογές, βαπτισμένες “ρεαλιστικές” για να “αρέσουν” στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποκόπηκαν από το κοινό τους, έχασαν εκλογικά, απέτυχαν, εξαφανίστηκαν, και ως μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα έστειλαν λαϊκό κόσμο προς τα Δεξιά», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και ασκεί έντονη κριτική κατά του κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «ενώ τα διεθνή και τα εγχώρια παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά, βλέπουμε σπέρματα αυτής της αντίληψης και στα δικά μας “χωράφια”».

Εξειδικεύοντας, ενδιαφέρον προκαλεί η ευθεία επίθεση που εξαπολύει -χωρίς να τους κατονομάζει- στο δίδυμο Τσίπρα – Πολάκη για την πανδημία, κάνοντας λόγο για «υπόκλιση σε ανορθολογισμούς απέναντι στην πανδημία και τα εμβόλια», ενώ κατακεραυνώνει βασικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα γράφοντας για «αντιλήψεις “πατριωτικές”, που φλερτάρουν με άξονες και αντιάξονες στην περιοχή, φλερτ με όσους εισηγούνται πολιτικές υπερεξοπλισμών και στρατιωτικής ισχύος τύπου Ισραήλ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο προσφυγικό, συνέχεια επιλογών και δεσμεύσεων της μνημονιακής περιόδου, όπως στη φορολογία, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο τραπεζικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Ελληνικό, στη Fraport».

Ο κ. Φίλης γράφει ότι αυτές οι προσαρμογές που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «θολώνουν τη φυσιογνωμία του, εμποδίζουν τη διεύρυνση στον πραγματικό κόσμο, τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και τη νεολαία και εντέλει αυτές είναι που τον εμποδίζουν να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης».

Ειδικότερα για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να συντηρεί το σενάριο της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι «ακόμα κι αν κάποιοι βλέπουν τη συγκυρία “εκλογίστικα”, ας έχουν υπόψη ότι το Κέντρο, εξαιτίας της κοινωνικής πόλωσης και της κατάρρευσης των μεσαίων στρωμάτων, συνιστά πλέον έναν τόπο κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά άγονο», ενώ υποστηρίζει ανοικτά ότι η είσοδος στελεχών από άλλους χώρους, η προσπάθεια να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Κέντρο είναι ο τρόπος για να ενισχύσει ο κ. Τσίπρας το ρόλο του, «ως μόνου εξισορροπητικού παράγοντα, με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου