Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών


 

Η απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021,  που γίνεται δέκα χρόνια από την προηγούμενη, επιστρατεύει, για πρώτη φορά,  μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της.  Θα γίνει πρωτίστως ηλεκτρονικά από τον κάθε πολίτη και  γι’ αυτό έχει ως μότο το «Όλοι μετράμε». Θα συμπληρωθεί, ωστόσο από την παλιά μέθοδο της επίσκεψης απογραφέα στα σπίτια, αλλά  μόνο για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία. Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν  -ως τα μέσα του Νοεμβρίου- έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, καθώς και τον κωδικό του στο Taxis, ένας εκπρόσωπος  κάθε νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Στη δεύτερη φάση -που θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου- όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα δεχτούν επίσκεψη του απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ στο σπίτι τους  για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες απογραφές.

Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, καθώς και για τις συνθήκες που αφορούν τη στέγασή του. Είναι σημαντικό να υπάρχει έγκυρη στατιστική πληροφόρηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα σκοπός της Απογραφής είναι:

Η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής.

Η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους.

Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών, τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας.

Η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου