Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Βουλγαρία: Πώς δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν τις εκλογές

 


Δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ είναι οι απρόσμενοι νικητές των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη Βουλγαρία. Με σημαία τους τη μάχη κατά της διαφθοράς ο Κίριλ Πέτκοφ και ο Άσεν Βασίλεφ έκαναν την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής κερδίζοντας την πρωτιά και έχουν τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το νέο κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) έλαβε το 25,5% των ψήφων, μπροστά από το πρώην κυβερνών κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ που συγκέντρωσε 22%. Η εκλογική έκπληξη της περασμένης Κυριακής συνίσταται στο γεγονός ότι το νέο κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες και κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη λόγω των δεσμεύσεών του για διαφάνεια, μηδενική ανοχή στη διαφθορά και μεταρρυθμίσεις.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι ακόμη πιο κατακερματισμένο, με επτά κόμματα να εκπροσωπούνται σε αυτό, ενώ είναι πιθανό ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων για την προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικό συνασπισμού, με τρία κόμματα να προσπαθούν να το πράξουν πριν προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Κίριλ Πέτκοφ εμφανίστηκε στη βουλγαρική τηλεόραση και ξεκαθάρισε: «Θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα, εκτός από το GERB (το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ) και το DPS (το κόμμα της τουρκικής μειονότητας) για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού».

Ο Κίριλ Πέτκοφ είναι ένας 41χρονος οικονομολόγος, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Βανκούβερ και κάτοχος MBA από το Χάρβαρντ και ίδρυσε μαζί με τον Άσεν Βασίλεφ, επίσης απόφοιτο του Χάρβαρντ, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα αυτό έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κέρδισε την πρωτιά. Ασφαλώς θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι φυσικοί μας σύμμαχοι είναι η Δημοκρατική Βουλγαρία, το σοσιαλιστικό κόμμα BSP και το κόμμα "Υπάρχει τέτοιος λαός", καθώς οι βασικές τους αρχές συμπίπτουν με τις δικές μας», ανέφερε ο Πέτκοφ. «Όλοι μας θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να αλλάξουμε τον γενικό εισαγγελέα σε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Τα δύο «αγόρια του Χάρβαρντ», όπως αποκαλούν πλέον οι Βούλγαροι τους Πέτκοφ και Βασίλεφ, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συμμετέχοντας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε συσταθεί μέχρι να προκύψει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό όμως δεν συνέβη ούτε τον Απρίλιο, ούτε μετά από νέες εκλογές τον Ιούλιο. Έτσι η χώρα οδηγήθηκε για τρίτη φορά στις κάλπες τον Νοέμβριο, με τους Πέτκοφ και Βασίλεφ να δινουν το παρών, έχοντας συγχωνεύσει τα παλαιότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα Volt και «Ευρωπαϊκή Μεσαία Τάξη» σε ένα νέο πολιτικό σχήμα με την ονομασία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή».


Liberal



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου