Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

NYTimes: Γούνες λευκής τίγρης και τσιτάχ – Το χάος με τις ανταλλαγές δώρων του Τραμπ


 

Διαστάσεις παίρνει στην αμερικανική πολιτική σκηνή το ζήτημα των δώρων που έλαβε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, κατά το πρώτο ταξίδι ως ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τους New York Times, o Τραμπ και η συνοδεία του έλαβαν δεκάδες δώρα, συμπεριλαμβανομένων τριών ενδυμάτων που φτιάχθηκαν από γούνα λευκής τίγρης και τσιτάχ, καθώς και ενός στιλέτου με λαβή από ελεφαντόδοντο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου διαπίστωσε ότι η κατοχή των γουνών και του στιλέτου πιθανότατα παραβίαζε τον νόμο για τα είδη υπό εξαφάνιση, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ τα κράτησε και δεν τα αποκάλυψε ως δώρα που έλαβε από μια ξένη κυβέρνηση.

Την τελευταία ημέρα της προεδρίας Τραμπ, ο Λευκός Οίκος τα παρέδωσε στη Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών και όχι στην Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, η οποία κατέσχεσε τα δώρα αυτό το καλοκαίρι.

Εκείνη τη στιγμή, μια έκπληξη περίμενε τα πρόσωπα των αρμόδιων ελεγκτών, οι γούνες που δώρισε η «πάμπλουτη» Σαουδική Αραβία ήταν ψεύτικες.

«Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι οι επενδύσεις των ενδυμάτων ήταν βαμμένες για να μιμούνται μοτίβα τίγρης και τσίταχ και δεν αποτελούνταν από προστατευμένα είδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Tyler Cherry, ενώ αξιωματούχοι της σαουδαραβικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το παραμύθι για τις γούνες δεν είναι παρά ένα παράδειγμα του πώς οι ανταλλαγές δώρων μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνες αναταράξεις.

Ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερευνά εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς ότι οι διορισμένοι υπάλληλοι του Τραμπ αποχώρησαν με γεμάτες τσάντες δώρων αξίας χιλιάδων δολαρίων που προορίζονταν για ξένους ηγέτες των G7, κατά τη σύνοδο η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τσάντες περιείχαν δεκάδες αντικείμενα που αγοράστηκαν με κρατικά κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων δερμάτινων χαρτοφυλάκων και μαρμάρινες μπιζουτιέρες με την προεδρική σφραγίδα ή τις υπογραφές του Τραμπ και της συζύγου του, Μελάνια.

Ο γενικός επιθεωρητής συνεχίζει να ψάχνει πού βρίσκεται ένα μπουκάλι ιαπωνικού ουίσκι αξίας 5.800 δολαρίων που δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ένα χρυσό νόμισμα 22 καρατίων που δόθηκε σε άλλο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το αν η πρώην δεύτερη κυρία πήρε λανθασμένα δύο χρυσές θήκες καρτών από τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης χωρίς να τις πληρώσει, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δεν αποκάλυψε ποτέ ότι αν ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, έλαβε δύο σπαθιά και ένα στιλέτο από τους Σαουδάραβες.

Σίγουρα, ο χειρισμός ξένων δώρων από τον Τραμπ δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επικριτών του για αδικήματα της διοίκησης. Και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτός ή η Μελάνια πήραν δώρα που δεν δικαιούνταν.

«Είτε αυτό ήταν αδιαφορία, προχειρότητα ή μεγάλη ληστεία, δείχνει τη στάση τους απέναντι στον νόμο και τη διαδικασία διακυβέρνησης», δήλωσε ο δικηγόρος Stanley Brand.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ χειριζόταν τα δώρα, αλλά δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον ρόλο της στην αναφορά της διάθεσης ορισμένων δώρων που έλαβαν οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης».

Σημειώνεται πως το 1966, το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο που περιγράφει λεπτομερώς πώς ένας Αμερικανός αξιωματούχος θα μπορούσε να κρατήσει ένα δώρο μόνο σχετικά μικρής αξίας, που τώρα περιορίζεται στα 415 δολ. Οι διατάξεις απαιτούν από τις διοικήσεις να αποκαλύπτουν ετησίως τα δώρα που δίνονται στους Αμερικανούς αξιωματούχους από αλλοδαπούς και την εκτιμώμενη αξία τους. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου