Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Κυπριακό: Λύση μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας


 

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο αυτό είναι απολύτως σαφές και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό στον καθορισμό του πλαισίου το οποίο καθορίζεται "πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριου Akinci, και εμού προσωπικά".



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου