Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη

 


Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη -και μάλιστα λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- αποσκοπούσε στην εμπέδωση τριών βασικών μηνυμάτων:

Να μην αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπάρξει εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

Να υπογραμμιστεί η βούληση συνεισφοράς για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Η ανταπόκριση των λιβυκών Αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική. Τόσο ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, τόνισαν ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι σαφής και παραμένει σταθερή. Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο και μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών». Συμφώνησαν επίσης ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου