Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Μεσαίωνας στην Ρωσία: Νόμιμη η ενδοοικογενειακή βία

 


Σε πολύ επικίνδυνη χώρα εξελίσσεται η Ρωσία και σε κατάσταση μεσαίωνα.

Σε αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας κινείται το καθεστώς στην Ρωσία, με την Κάτω Βουλή της χώρας, τη Δούμα, να εγκρίνει χθες σχετικό νομοσχέδιο αποποινικοποίησης γυρνώντας την χώρα στον μεσαίωνα. 

Το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα καθιστά νόμιμες ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό –αλλά και στο εξωτερικό– της χώρας.

Η Δούμα ψήφισε χθες με πλειοψηφία 380 υπέρ και μόλις 3 κατά, την άρση της ποινικοποίησης του ξυλοδαρμού μελών της οικογένειας εφόσον τα θύματα δεν έχουν υποστεί σωματική βλάβη. Εφεξής, όσοι συλλαμβάνονται να δέρνουν τους οικείους τους θα καταδικάζονται σε χρηματικό πρόστιμο ή 15 ημέρες κράτησης. Ο νόμος μένει τώρα να εγκριθεί από την Ανω Βουλή και να υπογραφεί από τον καθεστωτικό πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος έχει εκδηλώσει χωρις ίχνος ντροπής και ηθικής την υποστήριξή του στον νόμο.

Η Ρωσία πλέον θα προσφέρει ασυλία σε όσους κακοποιούν τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας είχε αποφασίσει πέρυσι την αποποινικοποίηση του ενδοοικογενειακού ξυλοδαρμού, ο οποίος δεν προκαλεί σωματικές βλάβες, διατηρώντας ωστόσο τις ποινές για όσους καταδικάζονται επανειλημμένα γι’ αυτό. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας τού φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο κόμματος Ενωμένη Ρωσία, Αντρέι Ισάγεφ, είπε ότι τα μέλη της Δούμας «αφουγκράστηκαν την απαίτηση της κοινωνίας».

Το 19% των Ρώσων εκτιμούν πως ο ξυλοδαρμός της συζύγου ή των παιδιών από τον σύζυγο (ή τη σύζυγο) είναι «αποδεκτός υπό ορισμένες συνθήκες».

Οι επικριτές του νόμου προειδοποιούν ότι θα ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία και θα τροφοδοτήσει την εγκληματικότητα. «Ο νόμος αυτός θα καθαγιάσει τη βία και θα την καταστήσει αποδεκτή συμπεριφορά», είπε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γιούρι Σινέλτσικοφ.

Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι 40% των βίαιων εγκλημάτων στη Ρωσία διαπράττονται εντός της οικογένειας, ενώ, το 2013, περισσότερες από 9.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Με λίγα λόγια η Ρωσία οδεύει σε μεσαιωνικό επικίνδυνο καθεστωτικό κράτος



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου