Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Τα πτώματα συνεχίζουν να κινούνται μετά το θάνατο



Επιστήμονες διαπίστωσαν με τη βοήθεια καμερών "time lapse" ότι τα σώματα κάνουν κινήσεις περισσότερο από ένα έτος μετά θάνατον.

Την αποκάλυψη, έκανε η αυστραλιανή ομάδα «Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER)», και είναι πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διερευνάται η σκηνή θανάτου σε ένα έγκλημα, καθώς μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι η στάση ενός πτώματος έλεγε πολλά για τον τρόπο που πέθανε το συγκεκριμένο άτομο, εκτός κι αν είχε μετακινηθεί μετά το θάνατό του.

Η ανακάλυψη έγινε από την Άλισον Γουίλσον, του πανεπιστημίου του Κεντρικού Κουίνσλαντ, η οποία κινηματογράφησε την αποσύνθεση ενός σώματος νεκρού δότη για 30 λεπτά, για περίοδο 17 μηνών.

Οι έρευνες έγιναν σε ειδικό χώρο, μια «φάρμα ανθρώπινων σωμάτων» που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια σε μυστική τοποθεσία έξω από το Σίδνεϊ προκειμένου να μελετηθεί το πώς γίνεται η αποσύνθεση των ανθρώπινων σωμάτων σε διαφορετικές συνθήκες.

Η κάμερα τραβούσε ένα στιγμιότυπο κάθε μισή ώρα δίνοντας στους ερευνητές σαφή ένδειξη της διαδικασίας αποσύνθεσης.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα χέρια είχαν σημαντική κίνηση. Τα χέρια που αρχικά ήταν χαμηλά πλάι στο σώμα, ανέβηκαν ενώ ένα χέρι απομακρύνθηκε από το σώμα και στη συνέχεια επέστρεψε, αγγίζοντας το και πάλι», δήλωσε η Γουίλσον.

Εκτιμά ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης και της συστολής όταν το σώμα στεγνώνει.

«Είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη ώστε να βοηθήσουμε τις Αρχές να επιλύσουν εγκλήματα. Είναι σημαντικό για τα θύματα και τις οικογένειές τους και σε πολλές περιπτώσεις δίνει φωνή στο θύμα για να πει την τελευταία του ιστορία», κατέληξε.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου