Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Οχι στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά


Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά με βούλευμα απέρριψε το αίτημα του ισοβίτη τρομοκράτη της 17Ν για αποφυλάκιση, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο  πολυισοβίτης τρομοκράτης, ζητά την αποφυλάκισή του επικαλούμενος το άρθρο 110Α ΠΚ του νόμου Παρασκευόπουλου που όπως έχουμε καταλάβει όλοι έγινε νόμος για συγκεκριμένους συντροφικούς λόγους. Το 2015 με διάταξη του προκλητικού νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών δινόταν στο Σάββα Ξηρό η δυνατότητα απόλυσής του με «βραχιολάκι», καθώς αναφερόταν σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%.

Ο τρομοκράτης αρνήθηκε να φορέσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική επιτήρηση που λέει ο νόμος και ήθελε να τον αφήσουν ελεύθερο λές και δεν έχει κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη φυλακή. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος που είχε περάσει τον ευνοικό νόμο αποκλειστικά όπως φαίνεται για τον σύντροφο Ξηρό, είχε γνωστοποιήσει το ποσοστό αναπηρίας του Σάββα Ξηρού, παίρνοντας το μέρος του και προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει έναν άνθρωπο που σχεδόν πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επιπλέον υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνει ότι οι όροι κράτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα δεν είναι κατάλληλοι ειδικά για την πάθηση που έχει στα μάτια». Όπως είχε αναφέρει στη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, «από την ρύθμιση ωφελούνταν τρεις κρατούμενοι, ο Σ. Ξηρός και άλλοι δύο καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο εκ των οποίων ο ένας ήδη απεβίωσε».

Στην αίτηση του αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αφοί σύμφωνα και με τη συνήγορό του, Άννυ Παπαρούσου, έχει 98% αναπηρία, η οποία προκύπτει και από ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ, που όπως αναφέρει «ισχύει εφ’ όρου ζωής». Η δικηγόρος υποστηρίζει πως σύμφωνα με το νόμο, «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση».

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, σημείωνε στην πρότασή του πως ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το εν λόγω άρθρο, καθώς κατά την άποψή του, ο νομοθέτης, δεν περιλαμβάνει όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως αυτός.

Επίσης τόνιζε ότι προϋπόθεση για να ανοίξει η πόρτα της φυλακής για τον Ξηρό είναι η έκτιση 25 πραγματικών ετών. Ο αντεισαγγελέας εκτιμούσε, αντιθέτως, ότι ο Ξηρός δεν μπορεί να «υπαχθεί» στο συγκεκριμένο άρθρο, καθώς το τελευταίο δεν αφορά – σύμφωνα με τις βουλές του νομοθέτη – εγκλείστους με ποινές πολλαπλών ισοβίων.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου