Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι



Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι

«Αγαπητοί Σύνεδροι,

Βρισκόμαστε σήμερα στο Ελσίνκι, σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής και καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα ενδιαφέρον παράδοξο: Η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει πολύ καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά παρ’ όλα αυτά ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. 

Ο νέος πλούτος που παράγεται δεν διανέμεται δίκαια. Οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι. Φοβούνται ότι πολλοί δεν θα κατορθώσουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που καθορίζουν τις ιστορικές εξελίξεις. Παράλληλα, αισθάνονται ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από τη μαζική μετανάστευση.

Οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτές τις δικαιολογημένες ανησυχίες. Διαχρονικά, η πολιτική μας οικογένεια μπορούσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές των καιρών. Θα το κάνουμε και πάλι.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ο λαϊκισμός όχι μόνον μπορεί να νικηθεί, αλλά ότι η πολιτική μας οικογένεια, η κεντροδεξιά έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Η περίπτωση της Ελλάδας και του κόμματός μου, της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η Ελλάδα είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση για να μελετήσει κανείς διότι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέλεξε λαϊκιστές. Τι έκαναν έκτοτε; Όχι μόνον, διέλυσαν την οικονομία -είχαμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια- αλλά αποδείχθηκαν επικίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Αλλά θα τους νικήσουμε στις επόμενες εκλογές. Θα νικήσουμε, όχι μόνον επειδή έχουν αποτύχει οικτρά, αλλά επειδή και εμείς έχουμε αλλάξει. Έχουμε εκσυγχρονίσει το κόμμα μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Λύσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. 

Και πιστεύω πραγματικά ότι θα εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή η οποία θα καθοριστεί από πολιτικές οι οποίες στέκονται απέναντι στον λαϊκισμό. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά για να παραμείνουμε η ηγετική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να επιδράσει θετικά στη ζωή των πολιτών.

Και πιστεύω ότι ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον, πώς μπορούμε να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους που παραμένουν απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι από την πολιτική;  Δεύτερον, πώς προστατεύουμε τα σύνορά μας από την παράτυπη μετανάστευση; Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και πως -υπό την απειλή της τρομοκρατίας- αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας των πολίτων; Και τρίτον, πως αντιμετωπίζουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση; Πιστεύει κανείς ότι μπορεί π.χ. το κάθε κράτος-μέλος από μόνο του να ανταγωνιστεί την Κίνα σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης; 

Ξέρουμε καλά ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που θέλουν να μας διασπάσουν. Εκατό χρόνια μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι για ένα μεγάλο διάστημα του 20ού αιώνα, η Ευρώπη ήταν μια σκοτεινή ήπειρος.

Και ας μην συγχέουμε ποτέ τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Ο πρώτος είναι μια συνταγή για την καταστροφή, ενώ ο δεύτερος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ των στόχων που πρέπει να τεθούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κύριε Πρόεδρε, οι εκλογές κερδίζονται με ομαδική δουλειά αλλά και στιβαρή ηγεσία. Διαθέτουμε δύο εξαιρετικούς υποψηφίους οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε μία ώρα την πολιτική τους πρόταση στο Συνέδριο μας. Και πιστεύω ότι όποιον και να επιλέξουν οι σύνεδροι, θα είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει το κόμμα μας στη νίκη αλλά και την Ευρώπη σε ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον». 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου