Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Νέα διαγραφή άδικου φορο-προστίμου



Σε νέα διαγραφή φορολογικών προστίμων που είχαν επιβληθεί εντελώς άδικα και παράλογα σε φορολογούμενο προχώρησε για ακόμη μια φορά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για μια ακόμη διαγραφή, την τελευταία στη μακρά σειρά διαγραφών φορολογικών προστίμων που είχαν επιβληθεί στους φορολογούμενους για… ψύλλου πήδημα.

Πιο συγκεκριμένα, η  Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου  για τη φορολογική περίοδο από 01/01-31/12/2015, επέβαλε σε βάρος του φορολογούμενου πρόστιμο συνολικού ποσού 100,00 €, ενώ ισόποσο πρόστιμο επέβαλε και για τη φορολογική χρήση από 01/01-31/12/2016.

Οι παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο αφορούσαν στην υποβολή από τον φορολογούμενο ελλιπών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα και συγκεκριμένα συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών χρήσεων 2015 και 2016, τις λεγόμενες ΜΥΦ. Μάλιστα, οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν όταν ο φορολογούμενος επισκέφθηκε την εφορία προκειμένου να υποβάλλει γνωστοποίηση μεταφοράς της φορολογικής του έδρας. Αυτό προκάλεσε έλεγχο από τον οποίο διαπιστώθηκαν οι "ατέλειες" στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι:

α) Στη χρήση 2015 υπήρχε διαφορά σε σχέση με το ποσό που είχε δηλώσει σε μια συναλλαγή ένας πελάτης του φορολογούμενου.

β) Στη χρήση 2016 διαπιστώθηκε η μη καταχώρηση τιμολογίου.  

Η εφορία προχώρησε στην επιβολή των δυο προστίμων, 100 ευρώ έκαστο, παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε ο φορολογούμενος. Ο φορολογούμενος έδειξε με στοιχεία ότι  οι διαφορές που προέκυψαν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών στις χρήσεις 2015 και 2016 δεν αφορούν τον ίδιο, αλλά τους αντισυμβαλλόμενους, οι οποίοι προέβησαν στις σχετικές διορθώσεις.
Ειδικότερα:


α) Στη χρήση 2015, η διαφορά προέκυψε διότι η αντισυμβαλλόμενη είχε καταχωρήσει τη συνολική αξία του τιμολογίου και όχι την καθαρή (δηλαδή είχε συμπεριλάβει και τον ΦΠΑ της συναλλαγής) και

β) στη χρήση 2016, η διαφορά προέκυψε διότι η αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση λανθασμένα είχε καταχωρήσει απόδειξη λιανικής που δεν έπρεπε να καταχωρηθεί στις ΜΥΦ.

Για να δικαιωθεί ο φορολογούμενος αναγκάσθηκε να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΔ σβήνει πρόστιμα που επιβλήθηκαν αδίκως. Έχει προηγηθεί διαγραφή προστίμων για:


-Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων που εκδόθηκαν καθυστερημένα.

-Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για την διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους. Φορολογούμενος είχε κάνει λάθος στα στοιχεία του παιδιού του.

-Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

-Εκπρόθεσμη τροποποιητική φορολογική δήλωση για τη διαγραφή συζύγου.

-Εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία υποβλήθηκε για τη διόρθωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που είχε δηλώσει ο φορολογούμενος.


Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου