Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Στοπ στις εξετάσεις οδήγησης


Στον «αέρα» βρίσκονται οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών καθώς έληξε με την εκπνοή του χρόνου και η παράταση που είχε δοθεί για τη χορήγηση επιδόματος στους εξεταστές. Το υπουργείο Υποδομών έχοντας υποκύψει στις πιέσεις των εξεταστών (στην πλειονότητά τους είναι υπάλληλοι των περιφερειών, ενώ ένας μικρός αριθμός τους προέρχεται από το υπουργείο Υποδομών) είχε οδηγηθεί στην κατάθεση τροπολογίας που τους εξασφάλιζε εκ νέου το σχετικό επίδομα μέχρι τη λήξη του 2017. Η συγκεκριμένη τροπολογία παρέτεινε μια προσωρινή διάταξη, που προέβλεπε την παροχή 2,26 εκατ. ευρώ στους εξεταστές οδήγησης (240 ευρώ μηνιαίως για τη διενέργεια τουλάχιστον έξι εξετάσεων). Ωστόσο, με την αλλαγή του χρόνου έληξε και η παράταση με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να τιναχτούν και πάλι στον αέρα οι εξετάσεις. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το υπουργείο Υποδομών είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος, το οποίο δεν θα προέβλεπε την παροχή του εν λόγω επιδόματος στους περίπου 1.500 εξεταστές. Σημειώνεται ότι το εν λόγω επίδομα «κόπηκε» από την 1η Ιανουαρίου 2017 με την εφαρμογή του νόμου 4354, που καταργούσε τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση κάποιου σχεδίου νέου συστήματος. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, που είναι προγραμματισμένες από εδώ και στο εξής. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΣΕΟ), που κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης. «Από παράταση σε παράταση, η πιστοποίηση των υποψήφιων οδηγών άγεται και φέρεται ως μια πράξη ανάξια και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει τον μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών», αναφέρει ο ΣΕΟ σε ανακοίνωσή του. Οι εκπαιδευτές υπενθυμίζουν ότι το ισχύον σύστημα εκπαίδευσης - εξέτασης υποψήφιων οδηγών είναι «πανάθλιο» και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης κατάργησης και αντικατάστασής του με νέο τρόπο πιστοποίησης. «Απαιτείται μια μέθοδος που θα αποδεικνύει τις πραγματικές γνώσεις του υποψηφίου και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας της κυκλοφορίας, όπως αυτές ορίζονται από την αναγκαιότητα της οδικής ασφάλειας», τονίζουν. Σημειώνεται ότι όσο δεν διεξάγονται εξετάσεις για τη χορήγηση διπλωμάτων τόσο ατονεί το αντικείμενο των εκπαιδευτών και των σχολών οδήγησης, καθώς δεν προχωρούν σε μαθήματα οι υποψήφιοι.

Το αλαλούμ που είχε προκληθεί τον περασμένο χειμώνα από την αποχή των εξεταστών είχε «παγώσει» κάθε έκδοση διπλώματος οδήγησης για μήνες. Ταυτόχρονα η απώλεια των δημόσιων εσόδων από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ μηνιαίως από μη απόδοση ΦΠΑ και 1,9 εκατ. ευρώ από μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, επίσης σε μηνιαία βάση.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου