Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ο Τραμπ ακύρωσε επίσκεψη στη Βρετανία για μια... κορδέλα



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη του για την αρχή του έτους επίσκεψή στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός «ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε» την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε ίσως την καλύτερη πρεσβεία στο Λονδίνο που βρισκόταν σε περίοπτη θέση για "ψίχουλα" απλώς και μόνο για να κατασκευάσει μια νέα σε μια απομακρυσμένη περιοχή για 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», ανέφερε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Κακή συμφωνία. Θέλανε να κόψω εγώ την κορδέλα- ΟΧΙ!», πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Ωστόσο στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι η απόφαση για την αλλαγή του κτιρίου ελήφθη μήνες προτού αναλάβει την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2008 η αρμόδια υπηρεσία για την πρεσβεία και τα αμερικανικά προξενεία στη Βρετανία ανέφερε ότι η αλλαγή του κτιρίου πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας. 

Το παλιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας χρονολογούνταν από το 1960 και βρισκόταν στην πολυτελή περιοχή του Λονδίνου Γκρόσβενορ Σκουέρ, η οποία ήταν γνωστή ως «Μικρή Αμερική» στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν στην πλατεία αυτή βρίσκονταν το στρατιωτικό αρχηγείο του Αϊζενχάουερ. 

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ, ένα πραγματικό φρούριο που έχει χτιστεί τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από τα γύρω κτίρια, βρίσκεται στην Σάουθ Μπανκ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ περιλαμβάνει και ένα κτίριο στο οποίο διαμένουν Αμερικανοί πεζοναύτες. 

Η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού, που κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την πώληση άλλων ιδιοκτησιών των ΗΠΑ στο Λονδίνο. 

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης διατύπωναν εικασίες επί εβδομάδες για την ημερομηνία της επίσκεψης του Τραμπ για τα εγκαίνια του κτιρίου αυτού, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 16 Ιανουαρίου. 

Τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Γούντι Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Τραμπ, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστεί από το κτίριο αυτό και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα πρεσβεία «αποτελεί ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η ειδική σχέση που έχουμε (με τη Βρετανία) είναι πιο ισχυρή και ότι θα ενισχυθεί». 

Όμως η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι πιθανό να προκαλούσε μια σειρά διαδηλώσεων στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες. 

Ο βουλευτής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ σχολίασε την ανάρτηση του Τραμπ λέγοντας: «Όχι, είναι επειδή κανείς δεν επιθυμούσε την επίσκεψή σας. Και πήρατε το μήνυμα».
«Πολλοί εξ ημών, οι Λονδρέζοι, ενθουσιαστήκαμε που ο Τραμπ δεν θα φέρει εδώ τις βλαπτικές, ρατσιστικές και μισογυνικές του απόψεις εγκαινιάζοντας τη νέα αμερικανική πρεσβεία», επεσήμανε στο Twitter ένας άλλος βουλευτής των Εργατικών, ο Στιβ Ριντ. 

Μια βρετανική κυβερνητική πηγή από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας και ότι το σχέδιο επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου εξακολουθεί να ισχύει. 

Η «ειδική» σχέση Λονδίνου-Ουάσινγκτον αμαυρώθηκε από πολλά επεισόδια, με το τελευταίο να χρονολογείται τον Νοέμβριο όταν ο Τραμπ ανήρτησε στο Twitter αντιμουσουλμανικά βίντεο που είχε ανεβάσει η αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς οργάνωσης Britain First. 

Τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επισημάνει ότι ο Τραμπ έκανε λάθος και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε συμβουλεύοντάς την να επικεντρωθεί «στην καταστροφική ακραία τρομοκρατία» στη χώρα της.

Ο Τραμπ είχε καταφερθεί και εναντίον του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν, κατηγορώντας τον ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την τρομοκρατία. 

Ο πρώην επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ.


ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου