Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Εγκλωβισμένο από τους πωλητές το Χρηματιστήριο, αδυνατεί να αντιδράσει



Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι πωλητές… περίμεναν το φίνις της συνεδρίασης για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οδηγώντας τελικά σε αρνητικά εδάφη το χρηματιστήριο Αθηνών, η τελική εικόνα του οποίου επηρεάστηκε από τις ισχυρές απώλειες σε επιλεγμένες μετοχές. 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 739,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 739,22 μονάδων (-0,08%) και 747,45 μον. (+1,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36%, στις 1.942,05 μονάδες, ενώ στο +0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.007,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1% στις 737,21 μονάδες.

 Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,34%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,93%.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το ΧΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη, με τους πωλητές να δηλώνουν και πάλι το παρόν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 750 μονάδων. Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, οι 739 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, ενώ η διάσπαση αυτών μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη των 725-732 μονάδων. Οι 751 μονάδες στην παρούσα είναι η αντίσταση μας.

Η εβδομάδα της κύριας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, έκλεισε με απώλειες (-1,34% για τον γ.δ.), με τον γενικό δείκτη να προσπαθεί επί τέσσερις ημέρες να ισορροπήσει κοντά στις 740 μονάδες, μετά τη βουτιά του 1,96% της Δευτέρας. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν, για να επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες, αφού πρώτα υπήρξε συμφωνία για τους στόχους του προύπολογισμού για το 2017. Μέχρι την επιστροφή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, με την αγορά να αναμένεται να στρέψει το βλέμμα της στην αποτελεσματικότητά της. 

Στο μεταξύ η πίεση των θεσμών θα κλιμακωθεί προκειμένου να μειωθούν οι εκκρεμότητες  στα προαπαιτούμενα και  να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017. Σύμφωνα με το Capital.gr, όπως φάνηκε από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, παραμένουν αγκάθια στο θέμα των επιδομάτων και ειδικά στον τρόπο διανομής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ συγκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων. 

Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί είναι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου (σ.σ. στο οποίο η Ελλάδα πιθανότατα να μην είναι επισήμως στην ατζέντα αλλά στο περιθώριο του θα υπάρχουν συζητήσεις για την διαπραγμάτευση), και η 9η Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η απουσία χαρτοφυλακίων που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη σταθερότητα (τουλάχιστον) της αγοράς είναι εμφανής, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο. Η αγορά δεν μπορεί να "ξεχάσει" την κακή παράδοση που έχει η Ελλάδα στις αξιολογήσεις. Παρά το γεγονός ότι όλα τα μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλείσει η αξιολόγηση, η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν συνάδει με τις προσδοκίες που επιχειρείται να καλλιεργηθούν.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,59%, η Eurobank έχασε 2,48% και η Grivalia ολοκλήρωσε στο -2,47%, ενώ οι Attica Bank και ο Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 1,89% και 1,62% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, με τις περισσότερες εξ αυτών να σημειώνουν κέρδη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. 

Στον αντίποδα, τρεις μετοχές του FTSE 25, οι Motor Oil, Βιοχαλκο και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο +1,73% και ο Μυτιληναίος στο +1,38%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Jumbo, με τις ΔΕΗ, Folli Follie, Aegean, Alpha Bank και Λάμδα να κλείνουν χωρίς μεταβολή.


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου