Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Πολύ αρνητικό άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τα Ελληνικά ομόλογα




Οι Έλληνες επενδυτές αλλά και αποταμιευτές προτιμούν να δανείζουν εταιρείες αγοράζοντας τα ομόλογα τους ακόμη και με χαμηλότερο επιτόκιο, παρά να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα, πράγμα αδιανόητο για τους Γερμανούς, που ξέρουν ότι ισχυρό κράτος, σημαίνει και ισχυρές επιχειρήσεις. 

Ανύπαρκτο κράτος σημαίνει ότι το σύστημα θα καταρρεύσει και άρα και οι επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα όμως δεν συμβαίνει αυτό.

Η εφημερίδα χρησιμοποιεί το παράδειγμα του ομίλου “Μυτιληναίος” που “προσέφερε για πενταετές ομόλογο 300 εκ. € επιτόκιο 3,1% ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει επίσης για πενταετές ομόλογο 3 δις € κουπόνι με 4,375%”. 

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της στροφής των ελλήνων επενδυτών προς τα εταιρικά ομόλογα η FAZ επισημαίνει ότι μετά το κούρεμα του 2012 των 100 δισ. ευρώ από τον Βενιζέλο, το ελληνικό κράτος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Συνεπώς οι ιστορίες περί χρηματοδότησης από τις αγορές έχουν ακόμα δρόμο και σίγουρα, θα είναι αληθινές μετά τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών. 

 Στο μεταξύ επιδείνωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο τραπεζικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στις ΗΠΑ στις 25-8-2017.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου