Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Γυμναστική με βάρη βασικές αρχές



Αφού λοιπόν το πήραμε απόφαση να γυμναστούμε και πάμε να ξεκινήσουμε γυμναστήριο να τι πρέπει να έχουμε κατά νου.

Καταρχάς καλό είναι να διαλέγουμε γυμναστήριο ύστερα από μια μίνι έρευνα αγοράς,κοιτάζοντας όχι μόνο το οικονομικό και τι κόσμο μαζεύει αλλά κυρίως τις παροχές που προσφέρει (επιλογές προγραμμάτων,σάουνα,πισίνα,personal trainer κ.λ.π) κατάρτηση προσωπικού,καθαρό και ασφαλές περιβάλλον,και ότι άλλο που για τον καθένα μας παίζει  το ρόλο του. 

Ύστερα και εφόσον είμαστε αρχάριοι στην προπόνηση με βάρη, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περίοδο προσαρμογής τριών-τεσσάρων εβδομάδων, προτού μπούμε σε ένα βασικό πρόγραμμα. Την περίοδο αυτή, η προπόνησή μας έχει κυρίως κυκλική μορφή. 



Προτιμούμε ασκήσεις στα όργανα και όχι με ελεύθερα βάρη με μικρές προς μέτριες αντιστάσεις. 

Δώστε βάση στην σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων καθώς και στην σωστή αναπνοή. Ρωτήστε τον υπεύθυνο γυμναστή ακόμα και αν πιστεύετε ότι ξέρετε,όλο και κάτι παραπάνω θα μάθετε.



Στη φάση αυτή σκοπός μας είναι να ξυπνήσουμε το μυικό μας σύστημα οπότε αποφύγετε υπερβολές του τύπου ΄΄αυτά τα κιλα τα είχα για πλάκα΄΄.Δεν είναι νροπή 20κιλα στο οργανο  για το στήθος η τη πλάτη!

Ετσι θα αποφύγουμε τραυματισμούς και το φυσιολογικό πιάσιμο θα φύγει σχετικά γρήγορα.

Δώστε μεγάλη σημασία στη καλή προθέρμανση όχι μόνο στην αρχή αλλα και στα όργανα τουλάχιστον στις πρώτες ασκήσεις και στην καλη αποθεραπεία-διατάσεις!Τροπους να μοιρασουμε μυικές ομάδες –μερες θα τα πουμε στο επόμενο ραντεβού μας.

Αντε λοιπόν πετσέτα,πολύ όρεξη και καλή αρχή!!





Δημήτρης Ρούσος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου