Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Έως τέλος Ιουλίου η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική για capital controls-3ο Μνημόνιο



Παράσταση διαμαρτυρίας σε Βούτση από Δένδια-Το σχόλιο Βαρουφάκη

Έως το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε πριν ένα χρόνο η χώρα στα capital controls και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αυτό έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγη ώρα αργότερα από την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία προέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας με την εξουσιοδότηση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη. 

Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης της συζήτησης επί της πρότασης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής (κατατέθηκε στις 30 Μαρτίου 2016) και μάλιστα υπό το φως των αποκαλύψεων Γκαλμπρέιθ περί plan Β και μετάβασης στη Νέα Δραχμή επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι υπήρξε «σχετική καθυστέρηση» υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι στο παρελθόν υπήρξαν προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που δεν συζητήθηκαν καν.

Ο κ. Δένδιας επανέφερε και  τα θέματα που έχει θίξει ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής από τις 14 Ιουνίου 2016 για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής και νομοθετικής λειτουργίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει από του βήματος της Βουλής τον κ. Βούτση ότι δεν απάντησε στην επιστολή του αυτή. Από την πλευρά του ο ΠτΒ είπε σχετικά ότι «το πώς θα απαντά είναι απολύτως δικό του θέμα» και ότι εν προκειμένω απάντησε τόσο μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου τέθηκαν θέματα για τρόπους καλύτερης νομοθέτησης, αλλά και δημοσίως κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια επί των αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής: «Έτσι επιλέγω και έτσι επέλεξα να απαντήσω, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, με πλήρη επίγνωση και ειλικρίνεια και αυτό θα έπρεπε να έχει εκληφθεί θετικά», είπε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στη ΝΔ πως «το ότι έρχεται και επανέρχεται δημιουργεί ένα θέμα παρεξηγήσεων».  Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το καμπανάκι της Δημοκρατίας καλό είναι να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται».

Βαρουφάκης: «Σε Εξεταστική αν δεν είχα plan B»

«Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B», τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης μιλώντας στο real.gr, με αφορμή το το αίτημα της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «την ίδια μέρα με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά».

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός, που υπενθυμίζει τη δήλωσή του στη Realnews της Κυριακής: 

«Είχαμε, βέβαια, plan Χ (σ.σ. όπως λεγόταν το plan B) σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη –όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο)».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει παλαιότερη του δήλωση για την πρόθεση της ΝΔ για διεξαγωγή εξεταστικής επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: 

«Είναι σίγουροι οι της ΝΔ ότι τους συμφέρει εξεταστική για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Χάρη θα μου έκαναν!».


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου