Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Γιάννης Οικονόμου: «Άλλο το House of Cards και άλλο η αληθινή ζωή-Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειά»



Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Οικονόμου:


Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Βλέπετε συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές ή αδιέξοδο;

«Το έργο του περασμένου καλοκαιριού δυστυχώς είναι ξανά στις οθόνες μας. Αφού η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα απέναντι στην κρίση, το έριξαν στην «επικοινωνία». Δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, παλικαρισμοί, εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί. Το λάβαρο της επανάστασης υψώθηκε ξανά. Η διαδρομή ίδια και πάλι. Από τα κανάλια, περιοδείες στην Ευρώπη. Αυτό όμως που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η επικοινωνία, αυτό για το οποίο αδιαφορεί ο κ. Τσίπρας, είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά, τα αδιέξοδα για τους πολίτες μεγαλώνουν, τα βάρη για τους ανθρώπους και κυρίως για τους πιο αδύναμους γίνονται περισσότερο δυσβάσταχτα».

Οι πρόωρες εκλογές πόσο κοντά είναι;

«Κάθε μέρα που περνά εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να πάει πολύ μακριά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετρά αντίστροφα. Το τέλος αυτής της αντίστροφης μέτρησης είναι βέβαιο ότι πλησιάζει. Και αυτό παρά το γεγονός πως το πιο έντονο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης, είναι η δίψα της παρέας του Μαξίμου για την εξουσία».

Εσείς τις ζητάτε συνέχεια τελευταία. Είστε έτοιμοι; Μάθατε από τα λάθη σας;

«Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις διάλυσης και παρακμής. Δείτε για μια στιγμή την εικόνα: Έκαναν τη χώρα μας αποθήκη ψυχών. Στον Πειραιά, στο Ελληνικό, στα σύνορα με τους σκοπιανούς στην Ειδομένη και σε δεκάδες άλλα σημεία σε όλη τη χώρα, εξελίσσονται καθημερινά σκηνές ντροπής, τόσο στη διάσταση της ασφάλειας όσο και στη διάσταση του ανθρωπισμού. Στην οικονομία η κατάσταση παραπαίει ανάμεσα στα «άσχημα και τα χειρότερα».Στη διεθνή σκηνή ο ρόλος της χώρας υποβαθμίζεται συνεχώς. Στα ζητήματα δικαιοσύνης και θεσμών βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις παρέμβασης και απόπειρας χειραγώγησης. Στην παιδεία και στην υγεία εγκατάλειψη, διάλυση και εκδήλωση παλαιό - κομμουνιστικών απωθημένων. Σε αυτό τον κατήφορο πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένας φραγμός».

Σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση περάσει τον κάβο των μέτρων, δεν πιστεύετε ότι έχετε ανεβάσει πολύ τον πήχη ζητώντας εκλογές.

«Κάθε Έλληνας σήμερα γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί, σε καμία συνθήκη, την έξοδο της χώρας από την κρίση. Έχουν διαλύσει την παραγωγική Ελλάδα, φτωχοποιούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, κάνουν ακόμα χειρότερες τις συνθήκες διαβίωσης των πιο αδύναμων. Ταυτόχρονα για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης χρειάζονται επενδύσεις από Έλληνες και ξένους, κάτι που απαιτεί στέρεο πολιτικό περιβάλλον, εμπιστοσύνη στη λειτουργία της δικαιοσύνης, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα».

Θα πορευτείτε τους επόμενους μήνες ζητώντας συνεχώς να στηθούν κάλπες;

«Κάθε μέρα που περνά θα αναδεικνύουμε τα αδιέξοδα που δημιουργεί με την πολιτική της η πιο ανίκανης κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η δημοκρατική Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τις προτάσεις και τη συνολικότερη παρουσία μας, θα επιχειρήσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι τα όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα στον τόπο δεν είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει. Εκτός από τον κυνισμό, την αλαζονεία την παρακμή, την αισθητική ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις, η αλήθεια, υπάρχει το σχέδιο, υπάρχει διάθεση αξιοποίησης κάθε δημιουργικής φωνής, προκειμένου να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και να βγούμε στο ξέφωτο. Αυτός είναι ο δρόμος που θα βαδίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ.να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί αυτό; Το ζητούμενο είναι να έχετε την θετική ψήφο των πολιτών και όχι την αρνητική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των ψεμάτων και της τραγικής του διακυβέρνησης επιστρέφει με ταχύτητα στα ποσοστά που είχε πριν την κρίση. Θα καταρρεύσει με κρότο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Για εμάς όμως το ζητούμενο είναι οι Έλληνες να ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση τους. Να τους δείξουμε ότι μπορούμε επιτέλους να τα καταφέρουμε. Να τελειώνει το μαρτύριο της σταγόνας, να τελειώνει ο φαύλος κύκλος της κρίσης, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Μέχρι τις εκλογές αυτή είναι για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μεγαλύτερη πρόκληση».

Πείθετε την κοινωνία και το ρωτώ διότι το ποσοστό όσων δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα μεγαλώνει διαρκώς.

«Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων όσων συμμερίζονται την αντίληψη ότι είναι βαρύ, αν όχι ασήκωτο, να κυβερνά την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, μια παρέα που η συγκολλητική της ουσία είναι η δίψα για την εξουσία και ο ναρκισσισμός. Για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί η αποδυνάμωση της κυβέρνησης. Η κοινωνία άλλωστε γνωρίζει ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα πια από τον κ. Τσίπρα και αυτό μεγαλώνει την δική μας ευθύνη. Δεν φοβόμαστε αυτή την ευθύνη. Αντίθετα με καθαρές κουβέντες, ολοκληρωμένο σχέδιο, σταθερό αξιακό προσανατολισμό, ενισχυμένοι με δυνάμεις από όλο το κοινωνικό φάσμα, είμαστε έτοιμοι όποτε και αν χρειαστεί να αναλάβουμε την ευθύνη αυτή».

Δεν πιστεύετε ότι έχει εφεδρείες ο Αλ. Τσίπρας; Πολλοί λένε ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο και είναι δύσκολος παίκτης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του παρασκηνίου, τις μηχανορραφίες και τους τακτικισμούς οι επιδόσεις του δεν είναι άσχημες. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικό προσόν για τον σεναριογράφο ή τον σκηνοθέτη του House of Cards. Άλλο όμως οι τηλεοπτικές σειρές και άλλο η αληθινή ζωή. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό με κύρος, αξιοπιστία, με γνώση που να τιμά τις δεσμεύσεις του και να μπορεί να ενώνει. Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειά».

Τι σηματοδοτεί το συνέδριο της Ν.Δ.;

«Ξαναφέρνουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Την πολιτική των προτάσεων, των επιχειρημάτων της διαβούλευσης και των συμμαχιών. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η συμμετοχή των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία να σημαίνει ταυτόχρονα συμμετοχή στη διαμόρφωση των θέσεων και της στρατηγικής του κόμματος μας. Διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα με ένα καινούργιο καταστατικό που θα επιτρέπει την πιο αποτελεσματική λειτουργία και μια περισσότερο άμεση και διαρκή επαφή με την ελληνική κοινωνία».

Πολλοί περιμένουν προτάσεις και ένα νέο πολιτικό λόγο, μακριά από το λαϊκισμό του παρελθόντος.

«Και πολύ καλά κάνουν. Διαχρονικά η Ελλάδα υπέφερε από τα ψέματα και το λαϊκισμό. Εν πολλοίς εκεί οφείλεται και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα και τις παθογένειες, που ταλαιπωρούν τη χώρα. Η αλληλεγγύη στους αδύναμους, η ανάπτυξη στην οικονομία, η μόρφωση στα νέα παιδιά, η ποιότητα στη λειτουργία της δημοκρατίας απαιτούν καινοτομία στη σκέψη, αλήθειες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ευκαιρίες στους πολλούς για να προκόψουν στη ζωή τους. Αυτός είναι ο δικός μας προσανατολισμός και εκεί μέσα σε αυτόν δεν χωρούν καθόλου ο λαϊκισμός και οι ψευδαισθήσεις».

Τελικά στη Ν.Δ. χωράνε όλοι; Δεξιοί, κεντροδεξιοί, κεντρώοι;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά η μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Αποτελείται από περήφανους ανθρώπους και έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε κρίσιμες στιγμές, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ταυτόχρονα όμως η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι ο φυσικός χώρος όλων εκείνων που πιστεύουν ότι αξίζουμε μια καλύτερη και διαφορετική Ελλάδα, δηλαδή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Πιστεύω βαθύτατα ότι η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συγκυριακή. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε χώρο και ρόλο σε ανθρώπους που ακούν με ενδιαφέρον τον προγραμματικό μας λόγο και το πολιτικό μας αφήγημα. Η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα φοβικό για αυτό και μπορεί και επιδιώκει να ενσωματώνει απλούς πολίτες που δεν είχαν στο παρελθόν σχέση μαζί της. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν είναι ούτε και φυσικά θα γίνει ένα κόμμα που θα λέει στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη του».

Ποιο είναι το στίγμα του κόμματος από εδώ και πέρα;

«Ευκαιρίες για τους πολλούς, μεταρρυθμίσεις που θα ανοίγουν το παιχνίδι για όλους, αλληλεγγύη για όσους βρέθηκαν η βρίσκονται σε δύσκολη θέση, βλέμμα στραμμένο στις θετικές προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα κυρίως για τη νέα γένια, στη γειτονιά μας αλλά και στον κόσμο ευρύτερα. Κράτος δικαίου, διαφάνεια αποτελεσματικότητα και κανόνες στη δημόσια διοίκηση που πρώτο το κράτος θα τηρεί. Αυτό είναι το στίγμα μας σε ότι άφορα τους βασικούς πυλώνες, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ο δρόμος της προόδου και της κοινωνικής ανόδου πρέπει να είναι ανοιχτός για κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας».

Ο στόχος της Ν.Δ ποιος είναι; Ο πυρήνας σας είναι η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα;

«Ο στόχος της ΝΔ είναι η Ελλάδα να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Να βάλουμε τέρμα στην ασφυξία που αισθάνεται ο κάθε Έλληνας και η κάθε ελληνίδα. Να αναπνεύσουμε ξανά και επιτέλους να κάνουμε βήματα μπροστά. Ο στόχος αυτός άφορα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα, και τις προηγούμενες εκλογές. Η ΝΔ μπορεί με αξιοπιστία, σχέδιο, φαντασία και ασφάλεια να πετύχει το στόχο αυτό για λογαριασμό όλων των Ελλήνων».


Ραβανός Αρης 
Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου