Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μέρκελ - Σόιμπλε στο πλευρό της Ελλάδας για το προσφυγικό




Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις διαβουλεύσεις του Eurogroup - Προϋπόθεση η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Τη στιγμή που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 25.000 μετανάστες αδυνατώντας να μεταβούν στους τόπους τελικού προορισμού τους έπειτα από την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν την προσφυγική ροή σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, το Βερολίνο μοιάζει να αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της σχετικά με την μεταναστευτική κρίση, για την οποία όπως είπε χρειάζεται ευρωπαϊκή προσέγγιση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στοχεύει στην αύξηση της πίεσης προς τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας επιδιώκει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα δε με το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η Μέρκελ εξετάζει αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχεται η χώρα εξαιτίας του προσφυγικού.

Την ίδια ώρα, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. 

Όπως επισημαίνει η DW η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο προσφυγικό

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά να εξευρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να επιμεριστεί σε όλα τα κράτη-μέλη το βέρος.

Ο Σόιμπλε μίλησε για την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου