Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ψάχνεις την ευτυχία; 6 βήματα για να την κατακτήσεις



Τα κλειδιά της ευτυχίας και της επιτυχίας δεν βρίσκονται στα υλικά αγαθά, αλλά πηγάζουν από τον ίδιο μας τον εαυτό. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την Emma Seppala, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του Πανεπιστημίου Stanford, η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Business Insider, η Seppala λέει: “Έχουμε την εσφαλμένη αντίληψη ότι προκειμένου να είμαστε επιτυχημένοι, θα πρέπει να αναβάλλουμε ή να θυσιάζουμε την ευτυχία μας στο παρόν”. 

Η παραπάνω πεποίθηση είναι λανθασμένη, λέει η ειδικός και προτείνει 6 τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, ώστε να μάθουμε να διαβάζουμε τα σήματα που οδηγούν προς την ευτυχία και πάνω απ' όλα, στην υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

6 βήματα που οδηγούν στην ευτυχία

Ζήστε τη στιγμή



Όπως εξηγεί η Seppala, “στον σημερινό κόσμο ενθαρρυνόμαστε να εργαζόμαστε ασταμάτητα, προκειμένου να μείνουμε στην κορυφή για πάντα. Επιπλέον ελέγχουμε συνεχώς τα πράγματα και κάνουμε λίστες”. Σύμφωνα όμως με την ειδικό η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν, γιατί όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό, είμαστε πιο παραγωγικοί.


Προσπαθήστε να γίνετε ανθεκτικοί


Οι μελέτες δείχνουν ότι το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να είναι καλό, αλλά το μακροχρόνιο είναι τρομερά επιβαρυντικό για την υγεία μας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε να "χτίζουμε" άμυνες απέναντι στις αναποδιές και να οικοδομήσουμε έναν "πεισματάρη" χαρακτήρα.


Σύμφωνα με έρευνα του 2004, οι άνθρωποι που είναι πιο ανθεκτικοί στις αποτυχίες της ζωής, είναι πιο πιθανό να επανέλθουν δυναμικά και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας τα θετικά συναισθήματα για να ανταποκριθούν σε μια αγχωτική εμπειρία.


Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη: πάρτε ανάσα



Όταν είμαστε συνεχώς σε overdrive, μπορεί να οδηγηθούμε σε επαγγελματική εξουθένωση. Η Seppala προτείνει πως είναι καλό να παίρνουμε τον χρόνο μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας. Το 2014, η ειδικός προχώρησε σε μία μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 21 άνθρωποι που είχαν μετατραυματικό στρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ανατέθηκε να κάνει διαφραγματικές αναπνοές, ενώ στην άλλη δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. Η ομάδα που έκανε είτε αναπνοές, ανέφερε πως είχε λιγότερα συμπτώματα και το άγχος μειώθηκε. Η Seppala υπογραμμίζει πως οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένα 'απολύτως κρίσιμο' μέρος της ζωής μας.


Δεν είναι κακό το "τίποτα"


Η Seppala λέει πως στη δυτική κοινωνία, έχουμε ριζωμένη την αντίληψη ότι πρέπει συνεχώς να κάνουμε κάτι, διαφορετικά δεν είμαστε παραγωγικοί. Αλλά στην πραγματικότητα, είμαστε πιο δημιουργικοί όταν δεν βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της εγρήγορσή μας.

“Αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί, θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χρόνο”, σημειώνει, ενώ εξηγεί πως στην Ανατολική Ασία οι άνθρωποι όταν περιγράφουν την ευτυχία χρησιμοποιούν λέξεις όπως “ηρεμία” και “γαλήνη”, και όχι “ενθουσιασμό”, “συγκίνηση” ή “χαρά”, λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως από τις δυτικές κοινωνίες.


Να είστε καλοί με τον εαυτό σας



Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι όταν δεν είμαστε "αρκετά καλοί", θα πρέπει να περιοριζόμαστε στο πεδίο που τα καταφέρνουμε καλύτερα. "Αυτό είναι μία πλάνη”, λέει η Seppala.

Όπως εξηγεί η ειδικός, αυτός ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας οδηγήσει στην παραίτηση, στο να πάρουμε κακές αποφάσεις ή στο να επενδύσουμε σε λάθος πράγματα. Και τελικά, μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την καριέρα που επιθυμούμε.

Η Seppala προτείνει πως πρέπει να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας, να θυμόμαστε πως ο καθένας κάνει λάθη και να κρατάμε σε αποστάσεις ασφαλείας τις αρνητικές σκέψεις.



Υποστήριξη και συμπόνια: απαραίτητα συστατικά στη ζωή


Η Seppala εξηγεί πως αν και κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει πάνω από όλα να φροντίζουμε τις δικές μας ανάγκες, η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε καλύτερη θέση, καλλιεργώντας υποστηρικτικές σχέσεις με τους άλλους. 


“Αν έχετε καλές σχέσεις με το αφεντικό, τους συναδέλφους ή τους υπαλλήλους σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φαίνεστε άνθρωποι εμπιστοσύνης, κάτι που με τη σειρά του, τους κάνει όλους πιο παραγωγικούς”, σημειώνει.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου