Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο τουρισμός περιμένει την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων λόγω μεταναστευτικού



Μεγάλη η πτώση του τουρισμού με ακυρώσεις, 90% σε Λέσβο και 60% στην Χίο οι ξενοδόχοι είναι σε απόγνωση και συζητούν ότι έρχεται χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων για τον Τουρισμό.

Η οικονομική ζημιά που θα έχει η χώρα είναι τεράστια και τρομάζει τα νησιά γιατί ο τουρισμός είχε συμβολή τουλάχιστον πέρυσι έως και 25% στο ΑΕΠ, καλύπτει κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, ενώ οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ και οι εισφορές που κατέβαλαν οι εργοδότες στο ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ανάλογη μείωση υπάρχει και στην Σάμο πάνω από 40% ακυρώσεις και στην Κώ 36%

Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.

Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Ενωση ξενοδόχων έστειλε, χθες, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και την άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. 

Ενδεικτικά είναι ότι υπάρχουν ακυρώσεις από την Γερμανία που φτάνει στο 19%, την Βρετανία φτάνει το 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Μείωση και ακυρώσεις υπάρχουν και στο τομέα της κρουαζιέρας καθώς και ακυρώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια κάνοντας ζημιά και στις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες.

Έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου