Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τρεις αστυνομικοί σε τεράστιο κύκλωμα εκβιαστών



Τρεις ομάδες εκβιαστών, στις οποίες συμμετείχαν τρεις αστυνομικοί, και μεγάλα ονόματα της «μαφίας» της Ηλιούπολης εκβίαζαν τουλάχιστον 150 καταστηματάρχες.

Οι εγκληματικές ομάδες εκβίαζαν τουλάχιστον καταστηματάρχες στο Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνη, Ν. Κόσμο, Αγ. Παρασκευή, και άλλες περιοχές.

Οι σπείρες δρούσαν από το καλοκαίρι του 2009, εισπράττοντας μηνιαίως για προστασία, χρηματικό ποσό που μεταξύ 300-500 ευρώ, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 100.000 το μήνα. Πέρα από τους εκβιασμούς όμως προέβαιναν στην εκτεταμένη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στα καταστήματα που εκβίαζαν.

Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 75 ατόμων, εκ των οποίων οι 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά.

Αρχηγικά μέλη της πρώτης ομάδας είναι ένας 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ένας 35χρονος, και συμμετείχαν σε αυτή 12 ακόμη άτομα. Αυτή η ομάδα πωλούσε προστασία σε περισσότερα από 30 καταστήματα, στις περιοχές του Βύρωνα, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Γαλατσίου, Δάφνης, Αγ. Δημητρίου, Αθήνα, Γκάζι. Η δεύτερη ομάδα είχε ως «αρχηγούς» έναν 39χρονο Αλβανό και έναν 33χρονο Έλληνα με πέντε ακόμη μέλη, οι οποίοι πωλούσαν προστασία σε 50 καταστήματα στην Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό. Η τρίτη ομάδα είχε τέσσερις αρχηγούς και 13 μέλη, που πωλούσε προστασία σε 70 καταστήματα σε όλη την Αθήνα.

Για τους τρεις αστυνομικούς προέκυψε η παροχή πληροφοριών στους «αρχηγούς» των εκβιαστικών ομάδων, σχετικά με τις έρευνες των αξιωματικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, ενώ ένας από αυτούς φαίνεται να είχε και ρόλο «εισπράκτορα». Οι τρεις οργανώσεις συνεργάζονταν, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία.  

Οι περισσότεροι έχουν απασχολήσεις τις διωκτικές για διάφορα αδικήματα ανάμεσα στα οποία ανθρωποκτονίες και εκρήξεις. Περιφερειακό ρόλο είχαν και ηγετικά μέλη συμμοριών που είχαν δράσει στις περιοχές της Ηλιούπολης και συλληφθεί το 1996.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους αποκαλύφθηκε η δράση τριών οργανώσεων, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών τους, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγοί, αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, εισπράκτορες κτλ) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κάνουν λόγο για ιδιαίτερα βίαια άτομα που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, χρησιμοποιώντας σιδερογροθιές, με οποιαδήποτε αφορμή ακόμη και επί πληρωμή.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, 22.550 ευρώ, 5 αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες, ένα πιστόλι, 140 φυσίγγια, τέσσερις σιδερογροθιές, μια πτυσσόμενη ράβδος, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα ζευγάρι χειροπέδες, τρία μαχαίρια, μικροποσότητα κάνναβης, 39 αναβολικά χάπια, πέντε συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, 49 συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία-κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: thetoc


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου