Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κ. Δαφέρμος: Ο Κάντας με εκβίαζε και αναγκάστηκα να του δώσω μίζα



Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο έμπορος όπλων Κώστας Δαφέρμος για μίζες 1,7 εκατομμυρίων στον Αντώνη Κάντα για την υπόθεση του εξοπλιστικού Κορνέτ.

Όσο για τους άλλους δυο κατηγορούμενους, τον γιο του κ. Δαφέρμου και ενα ακόμα μέλος ΔΣ εταιρίας αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα και εγγύηση 80.000 ευρώ έκαστος.

Η πρώτη ομολογία μίζας κατόπιν εκβιασμού

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Δαφέρμος, εμφανώς οργισμένος έγινε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών που παραδέχτηκε πως έδωσε μίζα στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα κατόπιν εκβιασμού. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως εξαναγκάστηκε να του δώσει χρήματα, χωρίς να θυμάται πόσα, καθώς σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους στον γραφείο του Αντώνη Κάντα στο υπουργείο Άμυνας, τον απειλούσε πώς θα φροντίσει να καθυστερήσει η υπόθεση των Ρωσικών Κορνέτ με αποτέλεσμα εκείνος να έχανε την αντιπροσώπευση των Κορνέτ αφού θα φαινόταν ότι καθυστερούσε λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας. Μάλιστα έχει ήδη προτείνει 5 μάρτυρες που θα καταθέσουν για να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς του.

Γιατί ενέδωσε

Ο κατηγορούμενος περιγράφοντας γιατί ενέδωσε στις πιέσεις του Αντώνη Κάντα, αφού όπως διατείνεται διαθέτει τα καλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε πως εκείνη την περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αντιμετώπισε μια μεθοδευμένη δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε στημένη και για την οποία τελικά αθωώθηκε.
Παράλληλα δεχόταν ανώνυμες απειλές και ανηλεή πόλεμο απο τους ανταγωνιστές του με αποτέλεσμα, εξαιτίας του φόβου μήπως απαξιωθεί η δουλειά του και το όνομά του σε θέματα εξοπλιστικών ήταν ευάλωτος σε εκβιασμούς.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρία Σκόρπιονς του κ. Δαφέρμου στην Αυστρία έφυγε μια επιταγή με 800.000 προς άλλη εταιρία (που εικάζεται από τις αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από κεί κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία. Ο Κάντας είχε πεί τότε πως του δόθηκαν και χρήματα σε μετρητά.  Το δεύτερο στοιχείο είναι πως υπάρχει μια διαδρομή χρήματος, συγκεκριμένα 980.000 που καταλήγουν στον Κάντα, και δη σε λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος στην ανάκριση και έχει πεί ότι προέρχονται απο τον Δαφέρμο για τα Κορνέτ. Και για τα δυο ο κ. Δαφέρμος είπε πως δεν θυμάται ποσά γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά επανέλαβε ότι τα χρήματα που έδωσε ήταν προϊόν εκβιασμού.

Τα καλύτερα

Την περασμένη Τετάρτη πάντως όταν οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο επιχειρηματίας εξέφραζε σε ιδιωτικές συνομιλίες με δημοσιογράφους, την πεποίθηση του πως τα ρωσικά αντιαρματικά Κορνέτ ήταν το καλύτερο οπλικό σύστημα που πήρε ποτέ η χώρα και πως η τιμή της σύμβασης ήταν απολύτως ευνοϊκή για  τη χώρα:  "Είμαι αθώος. Η σύμβαση είναι πολλαπλώς επωφελής για το ελληνικό δημόσιο. Αν βρεθεί έστω και ένας να πεί και να αποδείξει πως υπάρχει ζημία του δημοσίου έστω κι ένα ευρώ απο τη σύμβαση αυτή, τότε ας πάω ισόβια. Υποδεέστερα όπλα πουλήθηκαν σε πολλαπλάσια τιμή στη Ρουμανία", φέρεται να ισχυρίζεται ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος χαρακτηρίζει "το καλύτερο οπλικό σύστημα το Κορνέτ".


Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου