Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Αλεξιάδης: Μεταφέρεται, δεν καταργείται το ΣΔΟΕ



Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το ΣΔΟΕ, καθώς και ότι δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου, καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι οι υποθέσεις που θα μεταφερθούν θα αποτελέσουν απλά πληροφοριακά δελτία. Αυτό σημαίνει ότι 3.500 θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή αν και ήταν κοντά στη ολοκλήρωση του ελέγχου. Για τις υποθέσεις αυτές ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι είναι προβληματικό το ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή, ενώ σημείωσε ότι η κυβερνητική εισήγηση προς τους δανειστές είναι να περάσουν στη ΓΓΔΕ και οι υπόλοιπες 34.500 υποθέσεις, καθώς είναι προφανές ότι με 200 άτομα που θα απομείνουν στο ΣΔΟΕ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις. Πάντως για τις 3.500 υποθέσεις που θα μεταφερθούν ανέφερε ότι: «Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός του 2016 θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ θα συνεχιστεί κανονικά ο έλεγχος για τα εμβάσματα εξωτερικού, ακίνητα Λονδίνου και τη λίστα Λιχτενστάιν. Ωστόσο, για τη μείωση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ που παρατηρείται το 2015, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Αλεξιάδης άφησε έκθετο τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Π. Δάνη, σημειώνοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στους ελέγχους των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής είτε από το ΣΔΟΕ είτε από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15-20 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Θα πάμε παντού, το μόνο άβατο για εμάς είναι το Αγιον Ορος, τίποτα άλλο». Ας προσέχουν όσοι εμπλέκονται με το σπορ της φοροδιαφυγής.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου