Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Οι υπηρεσιακοί που έβαλαν τα γυαλιά σε Τσίπρα, Τασία και Δρίτσα




Στην Κω θα μεταβούν σήμερα Αβραμόπουλος και Τίμερμανς -«Καρφιά» για τις παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Χριστοδουλάκης:Δεν είχαν καν ξεκινήσει διαδικασίες για τα 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου

Τα... αξεπέραστα εμπόδια και προβλήματα τα οποία επικαλούνταν επί έξι μήνες οι απερχόμενοι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη λύση του μεταναστευτικού αποδείχθηκαν τελικά προσπελάσιμα, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε να μελετήσει την κατάσταση και να εκπονήσει σχέδιο άμεσης δράσης μέσα σε έξι μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Το μεσημέρι της Πέμπτης οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν το σχέδιο ώστε να βγει η χώρα και κυρίως τα νησιά από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει εξαιτίας της αδιαφορίας και των παραλείψεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επεσήμαναν και οι ομιλητές.

Τα προγράμματα αλληλεγγύης βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Το ένα είναι το Ταμείο Ασύλου το οποίο θα δώσει 400 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για να διατεθούν λόγω καθυστερήσεων χρεώνοντας εμμέσως την προηγούμενη κυβέρνηση γι' αυτό. Το δεύτερο είναι το Ταμείο Απόρων από το οποίο μπορεί να εξασφαλιστούν 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως εξήγησε αναμένεται να αυξηθεί όσο θα αυξάνεται η ροή μεταναστών. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται καθολική αντιμετώπιση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι για την καλύτερη απορρόφηση των χρημάτων από τα δύο ταμεία θα μετατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών στη γενική Γραμματεία Μετανάστευσης 10 εξειδικευμένα άτομα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων.

Απευθύνθηκε δε και προς τους εφοπλιστές για να βοηθήσουν εθελοντικά και να διαθέσουν αυτοβούλως τη συνεισφορά τους. Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ και γι' αυτό περιμένουμε άμεσα τη βοήθεια της Κομισιόν.

Ο υπουργός έκρουσε και το καμπανάκι του κινδύνου για το 2016 όσον αφορά στον τουρισμό, καθώς η κατάσταση που επικράτησε φέτος είναι πιθανό να επηρεάσει και το επόμενο έτος. Όπως είπε η συνολική κατάρρευση της τουριστικής οικονομίας ξεπερνά το 50% ενώ σε κάποια νησιά είναι μέχρι και 70%.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα κλείνουν για του χρόνου αρκετά πρακτορεία και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό».

Όπως ανακοινώθηκε:

-Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.


Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης Τύπου ήταν η αποκάλυψη του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ το λιμενικό διαθέτει 240 σκάφη, το 36% αυτών είναι ακινητοποιημένα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις για το λόγο που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο κ. Ζώης αναφέρθηκε και στα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος: «Οι λιμενικοί το 2015 έχουν βγάλει 50.000 ανθρώπους μέσα από την θάλασσα. Στο πρώτο 8μηνο του 2014 οι συλλήψεις του λιμενικού έφτασαν τις 17.500, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 έφτασαν τις 230.000. Μόνο το δίμηνο οι είσοδοι ξεπέρασαν τις 157.000».

Στα τρομακτικά νούμερα των εισροών στάθηκε και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδήμητρης επισημαίνοντας ότι από την αρχή του έτους είχαμε περίπου 230.000 αφίξεις μεταναστών ενώ μόνο τον Ιούλιο είχαμε 52.000 αφίξεις. Η εισροή πραγματοποιείται κυρίως από πέντε νησιά: από τη Λέσβο έρχεται το 50% των προσφύγων, στη Χίο το 14%, στη Σάμο 12%, στη Κω 28% και στη Λέρο μικρότερα ποσοστά.


Στην Κω θα μεταβούν σήμερα Αβραμόπουλος και Τίμερμανς

Μετά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο επιχειρησιακό γραφείο της Frontex, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Frans Timmermans και ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί για την Κω, όπου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Κω, καθώς και εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών Αρχών του νησιού.

Κατά την επίσκεψή τους στην Frontex στο υπουργείο Ναυτιλίας στην ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, οι δύο άντρες συνοδεύονταν από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Γιάγκο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αντώνη Μακρυδημήτρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα. Τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, συνόδευαν επίσης ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης τους υποδέχθηκε στο γραφείο του ενώ ακολούθησε συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και στην εγκατάσταση ενός συντονιστικού κέντρου "hotspot", στο γραφείο της Frontex στον Πειραιά όπου θα υπάρχουν εκπρόσωποι απ' όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφαλείας προκειμένου να γίνεται η καταγραφή των στοιχείων μετά τις ταυτοποιήσεις των μεταναστών στα νησιά αλλά και η επικοινωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο που θα αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η οικονομική και τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το πρόβλημα ευρωπαϊκό που θα συζητηθεί σε καλύτερη βάση ενόψει ειδικής συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την έξοδο του αντιπροέδρου της ΕΕ και του επιτρόπου μετανάστευσης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις και ότι ήταν μία συνάντηση εργασίας με τους υπηρεσιακούς υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

"Ο αντιπρόεδρος ο κ. Timmermans και ο επίτροπος ο κ.Αβραμόπουλος είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν αναλυτικά το τι περιμένουμε από την κυβέρνηση και θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου στην Κω και θα είμαστε σε θέση να δώσουμε κάθε λεπτομέρεια" τόνισε ο κ. Σχοινάς.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου