Την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε εξάλλου την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής.
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι "η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Ασυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
Η Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο, δεν μπορεί και δεν θα ήταν δίκαιο να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, που δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης.
Υπενθύμισε περαιτέρω ο κ. Παυλόπουλος ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού στις ακτές της Αλικαρνασσού λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων γενικότερα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο γεγονός το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, που αποτελεί , άλλωστε, βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι χάρις στους ανθρώπους και στην δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δομικών και διαρθρωτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι "θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε".
Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ελλάδα, ή τους κατοίκους των νησιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την συνεργασία που είχε τις τελευταίες δυο ημέρες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι "είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά".
"Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς γα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών", δήλωσε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες".
Καταλήγοντας, ο κ. Τίμερμανς, σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κ. Αβραμόπουλο, "να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση στην Κω αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά". Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κω διαπίστωσε ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα αλληλεγγύης από τον λαό του νησιού προς τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει τον Ελληνικό λαό υπερήφανο, ωστόσο, ομολόγησε ότι η κατάσταση στην Κω και στην Λέσβο παραμένει δύσκολη.
Αβραμόπουλος: 450 εκατ. ευρώ για διαχείριση των προσφυγικών ροών
Στη Κω βρέθηκαν την Παρασκευή ί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ενημερωθούν για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί στα νησιά από την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.
Την ανάγκη να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης. «Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στον Πειραιά όπου θα γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χώροι υποδοχής στα μεγάλα νησιά.
«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 33 εκατομμυρίων ευρώ».
«Η Ευρώπη πρέπει να βρει τις ισορροπίες της για να προστατέψει τις κοινωνίες της και ταυτόχρονα να μην εγκαταλείψει τις αξίες της, διότι αν τα ξεχάσει αυτά ξεχνούμε και ποιοι είμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στη Κω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
«Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην έχει επηρεαστεί από αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους», υπογράμμισε ο κ. Τίμερμανς εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.
Παρουσία των δύο επιτρόπων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.
Frontex: Επιπλέον 32 εκατ. ευρώ για το Λιμενικό Σώμα
Eπιπλέον χρηματοδότηση από τον Frontex ύψους 32 εκατ.ευρώ, εξασφαλίστηκαν προς όφελος του Λιμενικού Σώματος, μετά τις διμερείς επαφές και τη στενή συνεργασία που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και υπηρεσιακά στελέχη του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με το Διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης, Fabrice Leggeri και το επιτελείο του.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.
Πηγή : kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου