Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Chuck Blazer: Το «Βαθύ Λαρύγγι» που «κάρφωσε» τη FIFA


Ποιος είναι ο άνθρωπος που φέρεται να βοήθησε τις αρχές να «δέσουν» την υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη αξιωματούχων της FIFA.

Αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές φυλάκισης θα βρεθούν τα στελέχη της FIFA που συνελήφθησαν στη Ζυρίχη -αν εκδοθούν και δικαστούν στις ΗΠΑ- σε αυτό που πολλοί δεν θα δίσταζαν να χαρακτηρίσουν ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Από το 1991, για δύο δεκαετίες συγκεκριμένοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν τις θέσεις τους για να δωροδοκούν και να εκβιάζουν. Το έκαναν επανειλημμένα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς σε συνέντευξη τύπου, η οποία κατήγγειλε ότι με εκβιασμούς και δωροδοκίες επιδιώχθηκε να μην πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 στη Νότια Αφρική.



Το «Βαθύ Λαρύγγι» που «έδωσε» τη FIFA

Πως όμως κατάφεραν να «δέσουν» την υπόθεση έτσι ώστε να προχωρήσουν σε συλλήψεις;

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο άνθρωπος που φέρεται να βοήθησε το FBI στην εξιχνίαση της υπόθεσης είναι ένας... πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA: ο αμερικανός Chuck Blazer. Για εκείνους που γνωρίζουν τα πράγματα του ποδοσφαίρου, ο Blazer ήταν δίχως αμφιβολία ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι την αποχώρησή του από τη FIFA το 2013.

Ο Blazer άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο λόγω του γιου του, όταν εκείνος αποφάσισε να επιδοθεί στο άθλημα τη δεκαετία του 1970.

Χωρίς να έχει παίξει ούτε μία φορά ποδόσφαιρο στη ζωή του, άρχισε να προπονεί μια ομάδα και σιγά-σιγά ανελίχθηκε στο χώρο αθλήματος φτάνοντας μέχρι την αμερικανική Major League. Όχι όμως ως προπονητής...

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Buzzfeed, ο Blazer γνώριζε πολύ καλά την επιχειρηματική πλευρά του αθλήματος. Ικανότατος πωλητής και με έντονο επιχειρηματικό πνεύμα κατάφερε να εξασφαλίσει το πρώτο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Ο Blazer κατάφερε εν τέλει να φτάσει μέχρι την εκτελεστική επιτροπή της FIFA, αφήνοντας το όνομά του στην ιστορία, αφού υπήρξε ο πρώτος αμερικανός που έκανε κάτι τέτοιο.

Με το αζημίωτο φυσικά... αφού έβγαλε πάνω από 21 εκατομμύρια από το άθλημα.

 Από την «καλή ζωή» στη συνεργασία με το FBI

Συνήθιζε να ταξιδεύει πάντοτε στην πρώτη θέση, ζούσε σε ένα σπίτι αξίας 18.000 δολαρίων το μήνα στην περίφημη Fifth Avenue της Νέας Υόρκης, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνάντηση πολλούς ηγέτες όπως τον Πούτιν, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Νέλσον Μαντέλα, αναφέρει το BuzzFeed.

O Blazer ωστόσο είχε αμελήσει να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν για πάνω από μια δεκαετία. Τα φορολογικά αδικήματα που ήταν έτοιμο το FBI να του καταλογίσει το 2011, τον έκαναν εν τέλει να συνεργαστεί με τις αρχές για να αποφύγει τη δίωξη.

Σύμφωνα με την Daily News, ο Blazer άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μπρελόκ με ενσωματωμένο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με αξιωματούχους της FIFA, κατόπιν προτροπής του FBI.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου