Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Δένδιας – Ντόρα - Μητσοτάκης και άλλα στελέχη διεκδικούν καλύτερη θέση εκκίνησης για την αρχηγία





Διαβάσαμε στο newpost.gr

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Για τα καλά έχει ενσκήψει η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα να κινείται εμφανώς πλέον με όρους επίλυσης των ανοικτών λογαριασμών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, και δευτερευόντως σειρά άλλων στελεχών, με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να είναι πιο δραστήριος, επιδιώκουν να ανοίξουν βηματισμό και να «τοποθετηθούν» στον εσωκομματικό χάρτη ενόψει των εξελίξεων. Κρίσιμη για τις ισορροπίες αναμένεται να είναι η κατάληξη της διελκυστίνδας σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μίας συμφωνίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές.

Με τη θέση «όχι σε νέους φόρους» και με τις αιχμές ότι όσοι διαφοροποιούνται έχουν προσωπικά ελατήρια και, εκ των πραγμάτων, λειτουργούν ως δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να αποδυναμώσει την διείσδυση των «δελφίνων» στη βάση του κόμματος, που θα είναι και αυτή που θα κρίνει, εν τέλει, τις εξελίξεις. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι της γαλάζιας εσωστρέφειας.

Μπακογιάννη και Δένδιας «πολιορκούν» σε καθημερινή βάση της ηγεσία με δημόσιες παρεμβάσεις τους (προχθές η Μπακογιάννη στην εκδήλωση της ΔΑΠ, χθες ο Δένδιας μέσω συνέντευξης αλλά και της διαφοροποίησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης) επιχειρηματολογώντας αφενός υπέρ της συμφωνίας, αφετέρου υπέρ της ανάγκης αλλαγών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας δοκιμάζουν τις αντοχές του κ. Σαμαρά, ο οποίος ως καλός γνώστης των εσωκομματικών θα επιλέξει να δώσει τη μάχη στο πεδίο και το χρόνο που τον εξυπηρετεί. Το πλεονέκτημα για τον Πρόεδρο της ΝΔ, που δείχνει σταθερός στην θέση να μην εγκαταλείψει τη μάχη, είναι ότι η επιχειρηματολογία του έχει ερείσματα στη λαϊκή βάση του κόμματος ενώ ο ίδιος μοιάζει να ελέγχει (σ.σ. και λόγω της απροθυμίας του Κ. Καραμανλή να εμπλακεί) τις ισορροπίες σε όλα τα κρίσιμα όργανα, της κοινοβουλευτικής ομάδας περιλαμβανομένης. Στον αντίποδα, η τελική στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα ο κ. Καραμανλής αλλά και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το εξωτερικό καθιστούν τους χειρισμούς πιο δύσκολους.

Ως προς τους αμφισβητίες ή τους υποστηρικτές του «ναι», το εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο στρατόπεδο συγκεντρώνονται τα περισσότερα «βαριά» ονόματα: Μπακογιάννη, Δένδιας, Στυλιανίδης, Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννη και εκτός Βουλής οι Παπαμιμίκος, Αβραμόπουλος κ.α.

Ωστόσο, κοινή γραμμή για την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα μπορέσουν να προσεταιρισθούν την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εάν αυτό συμβεί, μένει να φανεί πόσοι εξ αυτών θα πειθαρχήσουν σε μία κατά πλειοψηφία απόφαση που δεν τους καλύπτει πολιτικά και πόσοι θα επιμείνουν στη θέση τους, κάτι που θα οδηγούσε νομοτελειακά στο να χωρίσουν οι δρόμοι τους με τη Ν.Δ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου