Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΔΕΗ: Αντιδράσεις για την έμμεση αύξηση μισθών



Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η νέα συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ, η οποία δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους (από 8 έως 10%) μέσω επιδομάτων τροφής ύψους 6 ευρώ την ημέρα.

"Το τροφείο χορηγείται με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και με την αύξηση της παραγωγικότητας", σημειώνει η ΓΕΝΟΠ.

Η σύμβαση, που υπέγραψαν την Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, καθώς και άλλων τριών σωματείων της ΔΕΗ (Σπάρτακος, ΕΤΕ, ΠΑΣΥΠ), είναι τριετούς διάρκειας (έως το 2018).

Προβλέπει την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

Υπάρχει επίσης δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων. "Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος".

Προβλέπονται, επίσης, ειδικές παροχές για τους εργαζόμενους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών, που περιλαμβάνουν 4 ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Διαβάστε: Η νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφράζει ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, υποστηρίζοντας ότι επεδίωξε ότι πέτυχε την προστασία των μισθών και των επιδομάτων, ώστε "να κατοχυρωθεί ένα επίπεδο αμοιβών που δεν θα κινδυνέψει περαιτέρω καθώς λόγω των μνημονιακών νόμων η μέση ποσοστιαία απώλεια για κάθε εργαζόμενο του Ομίλου ΔΕΗ ξεπερνά το 35%".

Αντιδράσεις

Η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή έκανε λόγο για απίστευτη πρόκληση και σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: Συγγνώμη @atsipras να μην πληρώνουν οι ανήμποροι ΔΕΗ υποσχέθηκες, όχι να κάνεις αύξηση 10% στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Απίστευτη πρόκληση!

"Αυξήσεις στη ΔΕΗ και προσλήψεις στην ΕΡΤ.... Εμείς θα τις πληρώσουμε και μετά θα ψάχνουμε ποιος θα φταίει για το νέο μνημόνιο...", σχολίασε μέσω twitter o βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει: "Νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 8-10% στη ΔΕΗ! Με μηδενικό πληθωρισμό! Λαφαζάνης-Ζερβός σε αμόκ καταστροφής! Όλοι θα θέλουν ίδια αύξηση!".

Το Ποτάμι

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει:

Επίδομα σίτισης για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ με επιβάρυνση της επιχείρησης κατά 20 εκατ. ευρώ ετησίως, έμμεσες αυξήσεις μισθών των υπαλλήλων έως και 10% μέσω προκλητικών επιδομάτων, προνόμια για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και των σωματείων Σπάρτακος, ΕΤΕ και ΠΑΣΥΠ, επαναφορά της έμμεσης χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ από τους εργαζομένους και χορήγηση ειδικών αδειών απροσδιόριστου κόστους είναι μερικά από τα εξωφρενικά προνόμια που σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει προβλέπονται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Εάν έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κινείται σε λάθος κατεύθυνση επιστρέφοντας ταχέως στο παλαιό καθεστώς των φαύλων σχέσεων πελατειακού χαρακτήρα μεταξύ συνδικαλισμού και δημοσίων επιχειρήσεων.

Για τους λόγους αυτούς ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας με Το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς κατέθεσε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας απαραίτητες διευκρινίσεις και το πλήρες κείμενο της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΔΕΗ.


Πηγή : nooz.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου