Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση καταργεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στη Βαλαβάνη οι αρμοδιότητες



Οι αρμοδιότητες της, κατά νόμο, ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μεταφέρονται πλέον στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Αυτό προβλέπεται στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την «ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη», που ορίζει ότι:
«Στην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη αναθέτουμε την άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:

1. Από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (…) του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικής (…) του Αυτοτελούς Τμήματος Ασφαλείας, του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (…).

2. Της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και των υπαγομένων σε αυτήν υπηρεσιών…»
Το νομικό πρόβλημα είναι ότι οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ έχουν οριστεί με νόμο και άρα δεν μπορεί να αλλάζουν με απλή απόφαση. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, ότι θα στραφεί κατά τον «αυτόνομων οντοτήτων» που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο, στα χρόνια του Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ανάλογη κίνηση, η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ, στην περίπτωση της απομάκρυνσης Θεοχάρη, είχε προκαλέσει «σεισμό» στις Βρυξέλλες, που διατάραξε βαθιά τις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές.
Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι η συμφωνία Βαρουφάκη-Γιούρογκρουπ, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».
Μετά ταύτα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί ερήμην των εταίρων, ακόμα δε και της πρόσφατης συμφωνίας που συνήψε μαζί τους, γεγονός που αναμένεται να επιτείνει τις δυσκολίες στις σχέσεις Ελλάδας-εταίρων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου