Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Καταλήψεις, γκράφιτι, καταστροφές στην Αθήνα και στο βάθος ο Σάββας Ξηρός


Την ώρα που η Ελλάδα αναμένεται να δώσει μία από τις πιο δύσκολες μάχες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στο εσωτερικό της χώρας φωτιές ανάβουν οι στάσεις και οι θέσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Η κατάληψη της Νομικής, η παρέλαση «καταστροφής» των αντιεξουσιαστών από το κέντρο της Αθήνας με καμμένα ΙΧ, γκράφιτι σε ιστορικά σημεία του κέντρου της πόλης και οι πολλές καταστροφές σε συνδυασμό με την απαθή στάση της Αστυνομίας προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και του Δήμου Αθηναίων.
Μάλιστα η... ανοχή της ΕΛ.ΑΣ επέτρεψε στους αντιεξουσιαστές να ξεθαρρέψουν και να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το μεσημέρι οκτώ άτομα ανήρτησαν πανό που ζητούσε την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ΄. Τελικά και οι οκτώ προσήχθησαν για εξακρίβωση των στοιχείων τους.


Υπενθυμίζεται πως και η κατάληψη στη Νομική -η οποία έληξε σήμερα- και οι πορείες διαμαρτυρίας των αντιεξουσιαστών, μεταξύ άλλων αιτημάτων έχουν την αποφυλάκιση του Ξηρού αλλά και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', κάτι που δεν αποκλείεται να ανάψει φωτιές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

ΝΔ:  Συνεπής η κυβέρνηση είναι στις δεσμεύσεις της προς τους κουκουλοφόρους

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η ΝΔ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα αλλά και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση κρατουμένων με αναπηρία και προβλήματα υγείας.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης τονίζει πως «στο μόνο που είναι συνεπής η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, είναι στις δεσμεύσεις της προς τους κουκουλοφόρους που καίνε, λεηλατούν και βεβηλώνουν ανενόχλητοι, να απελευθερώσει τρομοκράτες-δολοφόνους και μάλιστα με φωτογραφικά νομοσχέδια».
Με δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στην συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να επιληφθεί της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο.
«Με ιδιαίτερη λύπη είδαμε χθες το Κέντρο της Αθήνας να επιστρέφει στην προ του Ιουνίου του 2012 κατάσταση», δήλωσε

Το υπ.Δικαιοσύνης κλείνει τις φυλακές Γ΄ Τύπου και αφήνει ελεύθερο τον Σάββα Ξηρό

Παράλληλα εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση το υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει παράθυρο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν. Μάλιστα η απόφαση αυτή αναμένεται να λάβει και ενδοκυβερνητικές διαστάσεις, καθώς θα έχει ενδιαφέρον η στάση των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται πως ιο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης όσα αυτά ήταν ελεύθερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το λουκέτο στις φυλακές Τύπου Γ' περιλαμβάνονται ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν αποφυλάκιση για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ έχουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

Ειδικά αναφέρεται πώς τα ευεργετήματα αυτά ισχύουν και «σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης» και τότε «η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω». Υπενθυμίζεται πως ο Σάββας Ξηρός κρατείται από τον Ιούνιο του 2001 και σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις η αναπηρία του είναι πάνω από 80%.

Κουίκ: Δεν θα ανάγω σε πρωταγωνιστές τα καθάρματα της 17Ν που σκότωσαν ανθρώπους

Μιλώντας για την τρομοκρατία, με αφορμή τη διάταξη που περίεχεται σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία αφήνει παράθυρο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, τόνισε πως έχει εκφράσει ήδη την άποψη του και πρόσθεσε:«Δεν θέλω να ανάγω σε πρωταγωνιστή των όποιων δηλώσεων μου αυτά τα καθάρματα της 17 Νοέμβρη που δολοφόνησαν ανθρώπους». Οσον αφορά για τη στάση των ΑΝΕΛ όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει το κόμμα. Εγώ σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης. Εγώ δεν είμαι στην Βουλή για να την ψηφίσω. Να ρωτήσετε το γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας

Φωτιές, καταστροφές, βανδαλισμοί με τη Αστυνομία σε ρόλο θεατή

Χθες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι γύρω στις 6 το απόγευμα και μετά τις 7 πραγματοποίησαν πορεία η οποία πέρασε από την κάτω πλευρά του Συντάγματος και στη συνέχεια διασπάστηκε σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια και διαλύθηκε ενώ ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στην πλατεία Εξαρχείων.

Εβαλαν φωτιές αρχικά σε κάδους απορριμάτων στη Σόλωνος και στη συνέχεια σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Σκουφά. Προξένησε επίσης φθορές και στη τζαμαρία των γραφείων του ΠΑΣΟΚ επί της Χαριλάου Τρικούπη. Οι αντιεξουσιαστές μετέβησαν στο Πολυτεχνείο και έριξαν τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί προκειμένου να σβηστούν τα γκράφιτι στο κτίριο, ενώ έσπασαν και το παμπριζ από ένα τρόλεϊ. Μάλιστα, μία ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Εξαλλος ο Καμίνης με τον Πανούση

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργοις Καμίνης πήρε θέση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση αφήνοντας σαφέστατες αιχμές γαι αδράνεια των αρχών.

«Η ανοχή των πολιτών, των φορέων της πόλης και του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται. Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν επιτρέπεται πια, να παραμένουν αδρανή». Αυτό τονίζεται από τον Δήμο Αθηναίων με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρεται από τον Δήμο Αθηναίων, «μία πορεία διαμαρτυρίας μερικών δεκάδων ατόμων εξελίχθηκε σε πορεία αισθητικού βανδαλισμού κτιρίων και μνημείων της πόλης.

Ανενόχλητοι έγραψαν συνθήματα στην εκκλησία της Καπνικαρέας, στο δημαρχείο της Αθήνας, σε κτίρια της οδού Αθηνάς και της πλατείας Μοναστηρακίου, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί συνεργεία της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, καθάρισαν συνθήματα που γράφτηκαν στον τοίχο του Μεγάρου της Βουλής, αλλά και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που ούτε αυτό γλίτωσε από την αισθητική βεβήλωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Δικαιοσύνη «αδειάζει» τον Πανούση για τη Νομική

Την ώρα που η Νομική συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια καταληψιών, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την Εισαγγελία να κάνει λόγο για αδράνεια της Αστυνομίας.

Μπορεί κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. και ΜΑΤ να έχουν κυκλώσει τη Νομική, ωστόσο η Αστυνομία δεν επεμβαίνει για να βάλει τέλος στην κατάληψη. Μάλιστα, η Εισαγγελία έχει ζητήσει από την Κυριακή από τις αστυνομικές αρχές την ανακάλυψη και τη σύλληψη των δραστών στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στο δελτίου Τύπου της Εισαγγελίας αναφέρεται ακόμα πως στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία «συσχετίστηκε και η μήνυση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής κατά των καταληψιών».

Υπενθυμίζεται πως για να μπορέσει η Αστυνομία να επέμβει στη Νομική και να προχωρήσει σε συλλήψεις θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου