Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως αυτοδυναμία




Ιστορική νίκη στις εκλογές στην Ελλάδα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε, ωστόσο, να εξασφαλίσει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Η ΝΔ ηττήθηκε, έχοντας σημειώσει μικρές απώλειες, σε σχέση με τα ποσοστά των εκλογών του 2012.  Επτά κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή. Τρίτη δύναμη φαίνεται ότι αναδευκνύεται η Χρυσή Αυγή. Εκτός Βουλής μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, η ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι του Φώτη Κουβέλη και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων της επικράτειας ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες. Η ΝΔ ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27,81% και 76 έδρες.

Ακολουθούν:

Χρυσή Αυγή: 6,28% (17 έδρες)

Ποτάμι: 6,05% (17 έδρες)

ΚΚΕ: 5,47% (15 έδρες)

ΑΝΕΛ: 4,74% (13 έδρες)

ΠΑΣΟΚ: 4,68% (13 έδρες)

«Φλερτ» με Ανεξάρτητους Έλληνες

Καθώς ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επετεύχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να συμμαχήσει με κάποιο από τα κόμματα της νέας Βουλής για να πετύχει την πλειοψηφία, που θα στηρίξει την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο.

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, από το επιτελείο της Κουμουνδούρου έγινε γνωστό ότι εντός της ημέρας θα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τις πρώτες συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε το βράδυ με τον κ. Καμμένο και αποφασίστηκε συνάντηση για τις 10:30 το πρωί, αμέσως μετά τη λήψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία για συνάντηση, ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με το Σταύρο Θεοδωράκη και θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών το απόγευμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ευρύτερες συναινέσεις για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Συνάντηση και με ΚΚΕ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει συνάντηση και με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον οποίο, επίσης, επικοινώνησε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους κυρίους Θεοδωράκη και Κουτσούμπα αναμένεται να ζητηθεί ψήφος ανοχής. Θεωρείται απίθανο το ΚΚΕ να δώσει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση.

Με ψήφο ανοχής το Ποτάμι

Από την πλευρά του «Ποταμιού» οι πληροφορίες λένε ότι το κόμμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής, αλλά φαίνεται να αποκλείει τη συνεργασία.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έβαλε ως όρο για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, να μην συμπράξει σε αυτήν το «Ποτάμι».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξάλλου, κατέστησε σαφές ότι το «Ποτάμι» δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί ευκολότερα με τους ΑΝΕΛ, παρά τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, καθώς είχαν σταθερά ταχθεί κατά του μνημονίου, σε αντίθεση με το «Ποτάμι».

Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού σήμερα και της νέας κυβέρνησης αύριο το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Πιθανότατα θα δοθεί στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις στα Προπύλαια, απέναντι από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για μια αδιαμφισβήτητη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες εντός και εκτός της χώρας, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι ούτε καταστροφική ρήξη, ούτε συνέχιση της υποταγής.

Παρών στην επόμενη μέρα η ΝΔ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Παραδίδω μια χώρα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ευρώ. Για το καλό της χώρας, εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει, τόνισε ο κ.Σαμαράς, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, στις δηλώσεις του στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Παρών» στην επόμενη ημέρα της ΝΔ δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα όχι μόνο άντεξε, αλλά από τις εκλογές του 2012 έχασε μόνο δύο μονάδες. Ο λαός μέσα σε ένα κλίμα φοβίας και τρόμου, επέλεξε την ελπίδα και την ανεξαρτησία, ανέδειξε μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Όπως είπε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα βοηθήσουν ώστε αυτή η νέα πραγματικοτητα να σταθεροποιηθεί για το καλό της Ελλάδας, του έθνους και του λαού.

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι οι επόμενες μέρες θα είναι η αρχή ενός δύσκολου δρόμου, αλλά ελληνικού δρόμου στην Ευρώπη. Οι ΑΝΕΛ θα ενισχύσουν, τόνισε, την προσπάθεια για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στον τόπο με τις αρχές τους, τις οποίες έχουν καταθέσει.

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

Προβληματισμός για το τι σηματοδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος συνθέτουν το σκηνικό των διεθνών αντιδράσεων για την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστορική νίκη και τεράστια επιτυχία χαρακτήρισε την εκλογική  νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χθες βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι, όπως είπε, ώστε να βοηθήσει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση.

Σκοπεύει δήλωσε να πάει στην Αθήνα για να συναντήσει τον κ.Τσίπρα αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη με επίσημη ανακοίνωσή του τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθύμισε τη φιλία, η οποία συνδέει τη Γαλλία και την Ελλάδα και εξέφρασε τη διάθεση για συνέχιση των στενών σχέσεων των δύο χωρών με στόχο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης, θεμελιακών ευρωπαϊκών αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε.

Πολύ κακή για την Ευρώπη και το ευρώ χαρακτήρισε τη στροφή των πολιτών στα κόμματα, που αντιμάχονται τη λιτότητα, ο Γερμανός αξιωματούχος, Φίλιπ Μισφέλντερ, σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να μείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας.

Το αποτέλεσμα στις εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι' αυτό και στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας, παρέχοντας ασφάλεια στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν στην πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πεπεισμένος ότι στην ΕΕ, ως κοινότητα κοινής μοίρας, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή βάση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, και θεωρεί ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε.. Τόνισε, επιπλέον, ότι μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή νομισματική ζώνη είναι προς συμφέρον όλων.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι σήμερα στην ατζέντα της σύσκεψης του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση της χώρας, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συμβουλίου, το Eurogroup είχε αποφασίσει να παρατείνει ως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά έληγε στα τέλη του Δεκεμβρίου, με στόχο τότε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή : sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου